Гадафијев син се кандидује за председника Либије?

© AP Photo / Ben CurtisСејф ел Ислам Гадафи, син Муамера ел Гадафија
Сејф ел Ислам Гадафи, син Муамера ел Гадафија - Sputnik Србија
Пратите нас
Син бившег либијског лидера Моамера Гадафија, Сеиф ел Ислам, намерава да се кандидује на председничким изборима у Либији следеће године, саопштио је представник породице.

Према речима портпарола Басема ел Хашимија ел Сола, Гадафи је припремио програм и ускоро ће и званично објавити планове да ће се кандидовати.

„Дејли мејл“ напомиње да су неки на Сеифа ел Ислама (45) гледали као на потенцијалног реформистичког наследника оца у периоду пре 2011. године, а он је и даље кључна фигура међу људима који су остали лојални Гадафију.

Либија: пре Гадафија и после њега - Sputnik Србија
Либија пре и после Гадафија: Чија је територија, а чија нафта?

„Сол“ је за „Египат данас“ рекао да у програму Сеиф ел Ислам има предлоге за које се нада да би УН могле да прихвате, што би помогло успостављању стабилности у земљи.

Међу његовим приоритетима је јачање безбедности у међусобним односима са свим групама у Либији. Очекује се да ће председнички избори у Либији бити одржани средином 2018.

Сеиф ел Ислам је други по реду Гадафијев син. Гадафи је имао десеторо деце, од којих двоје усвојене.

Он је средином јуна пуштен на слободу после више од пет година заточеништва. Медији су и тада спекулисали да би он могао да се појави као политичка личност. У затвору је био због ратних злочина од 2011. године, односно од револуције у тој земљи у којој је убијен његов отац.

Бригада „Абу Бакр ел Садик“, са седиштем у Зинтану, саопштила је да је тада ослободила најистакнутијег Гадафијевог сина након што је усвојен закон о амнестији.

Сеиф ел Ислам, чије име значи „мач ислама“, сматрао се наследником Моамера Гадафија, а пре „Арапског пролећа“ 2011. године живео је у резиденцији у Лондону, вредној десет милиона фунти. Када су либијски побуњеници, које је подржао НАТО, освојили Триполи, он је побегао на југ земље, а ухапсила га је бригада „Абу Бакр ел Садик“ у Сахари.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала