Ово је највећа пирамида на свету

CC BY-SA 2.0 / André Vasconcelos / Пирамида Чолули у Мексику
Пирамида Чолули у Мексику - Sputnik Србија
Пратите нас
Највећа пирамида на свету није Кеопсова, већ је то Велика пирамида Чолули у месту Пуебли, у централном Мексику, пише амерички портал „Бизнис инсајдер“.

База тог древног храма Астека је, како се наводи, чак четири пута већа него она пирамиде у Гизи, а запремина двоструко већа, пише тај портал.

Кеопсова пирамида и Сфинга у Египту - Sputnik Србија
Научна сензација: У највећој египатској пирамиди пронађена шупљина у коју стаје авион

Није познато, напомиње се, ко је саградио тај тајанствени објекат, чија се старост процењује на око 2.300 година, али је сигурно да је материјал од којег је изграђена помогао да пирамида остане сакривена, барем њена величина.

Хернан Кортес, који је 1519. године извршио инвазију на древни град Чолули, ту пирамиду није ни приметио, а локално становништво је објекат открило тек 1910. године, иако је дугачка 450 метара, колико и девет олимпијских базена, и висока 66 метара.

Све до почетка 20. века, та највећа пирамида на свету, била је скривена испод густе вегетације.

Данас је пирамида позната под именом „Планина коју је направио човек“. Црква која је на њеном врху настала је пре 500 година.

Врло мало се зна о тој пирамиди. Сматра се да је изградња почела 300. година пре Христа, али не зна се ко ју је изградио. У каснијим истраживањима откривено је да на том месту заправо постоји шест пирамида, које су грађене једна изнад друге.

За градњу су коришћене цигле, направљене мешањем блата са другим материјалима, попут песка или сламе, које су се онда пекле на сунцу.

Јела пирамида // - Sputnik Србија
Од сензације до научног открића: Босанске пирамиде спасавају човечанство (фото, видео)

У сувој клими, те цигле су изузетно издржљиве, трају хиљадама година. Али у влажном Мексику, то је била плодна платформа за тропску џунглу.

Пирамида се може истражити путем мреже тунела саграђених почетком 20. века, а град се 500 година након Кортеса суочава са новом инвазијом — туристима.

Данас је та пирамида највећи споменик икад саграђен, а по структури подсећа на пирамиду Сунца у Теотихакану. У близини пирамиде пронађено је око 400 гробова, по чему се може закључити да је то било нека врста светог места.

Град је напуштен у 7. или 8. веку, а данас је врло популаран међу туристима.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала