Москва: Вашингтон застрашивао уочи гласања о Јерусалиму

© AP Photo / Dmitry LovetskyМинистарство иностраних послова Руске Федерације зграда панорама РФ МИД Русија
Министарство иностраних послова Руске Федерације зграда панорама РФ МИД Русија - Sputnik Србија
Пратите нас
Гласању о резолуцији Генералне скупштине Уједињених нација о Јерусалиму претходили су нескривени притисак и застрашивање Вашингтона, а стална представница САД у УН пред гласање је слала претећа писма, саопштило је данас Министарство иностраних послова Русије.

Генерална скупштина УН је јуче усвојила резолуцију о Јерусалиму, чији је текст ридентичан нацрту који су САД раније поднеле Савету безбедности УН.

Резултати гласања Генералне скупштине УН о статусу Јеруалима - Sputnik Србија
Русија: Одлука УН о Јерусалиму — изолација САД

Документ је подржало 128 држава, укључујући Русију. У резолуцији се наводи да су ван снаге све одлуке и дејства усмерени на промену статуса Јерусалима, укључујући отварање дипломатских представништава у том граду.

„Против резолуције се изјаснило свега девет држава… Гласању је претходио нескривени притисак Вашингтона директно у сали Генералне скупштине УН, застрашивање у смислу да земље које буду гласале ’за‘ ризикују да убудуће остану без америчке помоћи и подршке. Оваква претећа писма слала је представницима држава-чланица стална представница САД Ники Хејли. А резолуцију је ипак подржала огромна већина земаља“, навело је Министарство иностраних послова Русије.

„Уценама су подлегли малобројни. С те стране као верни поданик се показала Украјина. Гласајући 18. децембра у Савету безбедности УН за овај нацрт, на Генералној скупштини Кијев је променио свој став и стидљиво се суздржао од гласања, а његов представник је напустио салу за гласање“, наведено је у саопштењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала