Прва америчка председница могла би да буде Ники Хејли?

© AP Photo / Mary AltafferСтална представница САД у УН Ники Хејли
Стална представница САД у УН Ники Хејли - Sputnik Србија
Пратите нас
Војни аналитичар америчког телевизијског канала „Фокс њуз“ Ралф Питерс тврди да би актуелна амбасадорка САД у УН Ники Хејли „могла да постане прва председница“ у историји ове земље и упоређује је са некадашњом британском премијерком Маргарет Тачер.

„Њузвик“ пише да овај пензионисани потпуковник војске САД „види потенцијал“ у 45-годишњој Хејлијевој, након што се она успротивила критикама из УН на рачун одлуке америчког председника Доналда Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела и тамо пресели амбасаду САД.

Ники и шаљивџије - Sputnik Србија
Пролазиш кроз пакао, Ники: Бриљантна превара на коју је насела америчка амбасадорка

Подсећа се да је Генерална скупштина УН у четвртак са 128 гласова „за“ и девет „против“ прогласила „неважећом и поништеном“ Трампову одлуку, али је Хејлијева, кћерка индијских Сика којој је рођено име Нимрата Рандава, инсистирала на томе да ће САД преселити амбасаду у Јерусалим.

Наводи се да је Питерс похвалио бившу гувернерку Јужне Каролине, која је пре тог гласања изјавила да би ова резолуција могла да натера САД да повуку финансирање УН, али ју је истовремено упозорио да не изговара претње „које није спремна да испуни“.

Питерс је у емисији „Обавештајни извештај“ посаветовао Хејлијеву да размишља пре него што уђе у сукоб са неким и да бира борбе у којима може да однесе победу.

„Та претња око укидања финансирања била је непромишљена. Ми свакако нећемо да укинемо финансирање земљама попут Јордана или чак Египта у овако критичним временима. Ја то што је урадила у потпуности подржавам када су у питању емоције, али морате да будете тактички добри исто колико и стратешки“, рекао је Питерс.

Нишан на УН - илустрација - Sputnik Србија
Незапамћена акција САД: Ко гласа против нас, не добија ни долар

„Њузвик“ подсећа да је Питерс у ранијој изјави датој почетком протекле недеље за Хејлијеву рекао да је „на путу да буде америчка Маргарет Тачер“, бивша председница владе Велике Британије.

Подсећа се да је Хилари Клинтон, која је 2016. у име Демократске партије била прва жена која је номинована за кандидаткињу неке велике странке за председницу САД, у октобру ове године изјавила да се „неће поново кандидовати“ након пораза од Трампа.

„Њузвик“ ипак истиче да се сенаторка из Масачусетса Елизабет Ворен сматра главним кандидатом демократа за председничку изборну трку 2020. године.

 

Танјуг    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала