Спор Лондона и Париза: Ко плаћа градњу царине?

CC0 / Pixabay / Ламанш
Ламанш - Sputnik Србија
Пратите нас
Француска ће затражити од Велике Британије да учествује у финансирању изградње нових царинских пунктова у француским лукама на Ламаншу после „брегзита“, пишу британски медији, напомињући да Лондон не намерава да пристане на то.

Француски председник Емануел Макрон под великим је притиском да то питање покрене током посете Лондону и сусрета са британском премијерком Терезом Меј у јануару, пише „Дејли телеграф“.

Главна и одговорна уредница РТ и агенције „Спутњик“ Маргарита Симоњан - Sputnik Србија
Симоњанова: Лондон „љут“ што Твитер није потврдио утицај Русије на „брегзит“

Француски политичари и званичници, како се наводи, сматрају да Лондон треба да пружи допринос у трошковима јачања граничних контрола, као што чини и сада према Споразуму из Тукеа.

С друге стране, водећи заговорници „брегзита“ описују ову идеју као „апсурдну“ и тврде да Британија не мора да плати „ни пени више“ него што је већ договорено.

Ламанш је једна од најфреквентнијих трговинских рута, и после изласка Британије из Европске уније биће неопходно успостављање нове царинске инфраструктуре.

Портал „Политико“ наводи да је председник северног региона О де Франс Гзавје Бертран затражио од Макрона да се размотри питање француских споразума о Ламаншу са Британијом након „брегзита“.

Разговор званичника Британије и ЕУ о транзицији вероватно ће почети крајем јануара, а очекује се да ће преговори о трговини уследити у марту.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала