Ситуација напета на северу Јадрана: Словеначка полиција удаљила хрватског рибара

© AFP 2023 / HRVOJE POLANПирански залив
Пирански залив - Sputnik Србија
Пратите нас
Словенија ће од суботе почети да примењује одлуку Арбитражног суда, који је утврдио њене границе с Хрватском. Спровођење почиње тамо где је најлакше — на мору.

Хрватска не признаје одлуку Арбитражног суда, јер сматра да је она компромитована утицајем Словеније на судије због чега се и била повукла из арбитражног поступка.

Хрватске аргументе суд није прихватио, заменио је судије, наставио је с процесом и на крају је донео одлуку којом је Словенија углавном изгубила на копну, али је добила оно што је заиста желела — пролаз до међународних вода.

Обележавање годишњице акције Олуја у Хрватској. - Sputnik Србија
Хрватска ће штитити оно што је хрватско

Министарство спољних послова Хрватске дипломатском нотом је позвало Словенију да се суздржи од једностраног спровођења мера које би имале за циљ покушај промене стања на терену и на конструктиван дијалог у вези са решавањем питања границе.

Полиција је хрватским рибарима јуче поручила да се понашају нормално у својим активностима, али да ипак не иду све до средине Савудријске вале, како не би изазвали инциденте.

Како је јуче јавила телевизија Н1, јуче се веч догодио мањи инцидент. Наиме, према речима рибара, хрватски патролни брод морао је да стане између хрватског рибарског брода и брода словеначке полиције, који јој се приближио.

Након тога сви су се бродови повукли.

Рибари јутрос кренули у рибарење, један добио упозорење словеначке полиције

Рибари су рано јутрос кренули у риболов, а део њих се вратио око осам сати.

Један од њих рекао је за Н1 да је словеначка полиција пришла једном броду и рекла рибарима да напусте словеначке воде.

„Рибари су даље наставили да рибаре под пратњом хрватске полиције“, открио је он.

Рекао је и да најмање два полицијска брода прате хрватске рибаре јутрос, а да их иначе има од једног до четири.

„Ми, рибари овог краја, прижељкујемо да све остане мирно, да не буде никаквих репресивних активности, да не дође до ескалације односа између Хрватске и Словеније. Знамо да је то један политички пројект од стране Словеније на штету Хрватске“, рекао је рибар за Н1.

 

РТРС

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала