Аеродром „Хитроу“: бизарна колекција ствари одузетих од путника (фото)

© REUTERS / Simon DawsonРоба заплењена од путника на аеродрому Хитроу у Лондону
Роба заплењена од путника на аеродрому Хитроу у Лондону - Sputnik Србија
Пратите нас
Чизме од змијске коже, препарати од желудачне киселине азијског медведа и угрожене врсте јужноафричких кактуса само су неке од ствари које су путници покушали илегално да унесу у Енглеску током 2017. године.

Царина аеродрома у Лондону решила је да јавно покаже ствари које је запленила прошле године на аеродромском граничном прелазу.

Трговина илегалним робама је у порасту, судећи по обимној збирци аеродрома. Према подацима групе за праћење и мониторинг „Трафик“, број лекова и препарата у чијем саставу се налазе „забрањени састојци који потичу од дивљих животиња“, а које су одузели органи ЕУ, значајно су порасли у протеклих шест година.

© REUTERS / Simon DawsonЦипеле од змијске коже заплењене на аеродрому Хитроу у Лондону
Ципеле од змијске коже заплењене на аеродрому Хитроу у Лондону - Sputnik Србија
Ципеле од змијске коже заплењене на аеродрому Хитроу у Лондону

Органи ЕУ су саопштили о 952 заплене производа од костију, коже и других ткива дивљих животиња током 2016. године (у 2011. години, извршене су 174 заплене).

Уједињене нације процењују да је вредност тог нелегалног светског тржишта порасло на чак 3,4 милијарде долара, преноси „Дејли мејл“.

Међу „трофејима“ залењеним на лондонском аеродрому „Хитроу“ били су и лобања макаки мајмуна, која се користи као украс и орнамент, пакет „ходија“ препарата за смањење апетита, који је забрањен у Великој Британији, и стаклена боца алкохолног напитка у којем је плутала кобра.

Посебно је депресивна била заплена посуде пуне осушених морских коњића. Једанаест врста тих животиња је препознато као угрожено, а све су заштићене Конвенцијом о међународној трговини угроженим врстама дивље фауне и флоре (СИТЕС).

У аеродромској просторији се нашао и рог сајга антилопе, која се такође сматра угроженом врстом. Популација тих сисара смањена је са милион на 40.000 за десет година. Сајга рогови су цењени у кинеској медицини као антипиретик.

Прашак од костију тигра се такође користи као додатак лековитим препаратима. Веома је популаран у Кини, а због њега се угрожени тигрови претварају у недозвољене медикаменте.

© REUTERS / Simon DawsonФигурице од слоноваче заплењене на аеродрому Хитроу у Лондону
Фигурице од слоноваче заплењене на аеродрому Хитроу у Лондону - Sputnik Србија
Фигурице од слоноваче заплењене на аеродрому Хитроу у Лондону

Једна од царинских просторија подсећа на продавницу препарираних животиња. Ту се могу видети дивље мачке, крокодили, птице грабљивице, глава мрког медведа, слоновача, коже поларног медведа, лакирана морска корњача и, наравно, ципеле израђене од животињских кожа и украси од слоноваче.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала