Мразеви оковали Америку: Деветоро мртвих, отворена прихватилишта (фото)

© AP Photo / Greg Wohlford/Erie Times-NewsЧовек чисти снег у Пенсилванији
Човек чисти снег у Пенсилванији - Sputnik Србија
Пратите нас
Екстремне хладноће и даље харају великим делом САД, а најмање деветоро људи је у последњих недељу дана изгубило живот због изузетно ниских температура.

Најновија жртва је 27-годишња жена из Висконсина, чије је тело пронађено синоћ на обали језера. Претходног дана у Милвокију су пронађена тела двојице мушкараца. Полиција верује да је хладноћа узрок смрти још једног мушкарца из Северне Дакоте, чије је тело пронађено у близини реке.

Како преноси АП, власти су отвориле и прихватилишта на југу, где би људи могли да се склоне и огреју, с обзиром на изузетно ниске температуре у Алабами и Џорџији.

​У Абердину, у Јужној Дакоти, измерено је минус 36 степени Целзијуса, што је најнижа температура измерена за Нову годину у последњих 99 година.

У већем делу САД 2018. година је почела са екстремним хладноћама, понегде и рекордним, које су одложиле и неке прославе. Америчка метеоролошка служба издала је упозорење због ветра који по таквом времену појачава осећај хладноће, а које се односи на велика пространства САД — од Тексаса на југу до Канаде на северу, као и од Монтане на западу, до држава Нове Енглеске на истоку.

У Чикагу је било сувише хладно и за оне који за Нову годину традиционално скачу у језеро Мичиген, које је сада покривено дебелим ледом. Они су се овог пута само сликали у купаћим костимима на залеђеној плажи, јавља АП.

​Опасно ниске температуре су захватиле још неколико држава америчког Средњег запада, укључујући делове Канзаса, Мисурија и Небраске, као и комплетну Ајову, Минесоту, Јужну Дакоту и Северну Дакоту.

У Небраски температуре су се у новогодишњој ноћи спустиле на минус 26, оборивши рекорд из 1884. године. У граду Омахи одложен је новогодишњи ватромет, који иначе привуче неколико десетина хиљада људи.

У Де Моину, у Ајови, било је још хладније, минус 29, па је затворено клизалиште на отвореном у центру града. Због ветра, субјективни осећај био је као да је минус 35.

​Такозвани индекс хлађења се због ветра спустио на минус 36 у Дулуту, у Минесоти, а на чак минус 50 у североисточној Монтани.

Индекс хлађења је субјективни осећај температуре због деловања ветра.

Упркос упозорењима на опасност хипотермије, у Милвокију је ипак организовано традиционално новогодишње купање у језеру Мичигену, али је у најмање једном граду у држави Висконсину сличан догађај отказан.

Што се тиче америчког југа, пад температуре у Тексасу донео је слаб снег све до Остина, главног града те државе, као и доста саобраћајних несрећа на клизавим путевима.

Било је хладније и у другим јужним државама, где су више навикнути на изненадне налете хладног ваздуха са Арктика, него на више узастопних ноћи са температурама испод нуле.

Замрзнуте водоводне цеви и испражњени акумулатори су били врло чести првог дана Нове године од Луизијане до Џорџије.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала