Феномен: Албанци беже у Француску

© AFP 2023 / CLEMENS BILANЗаставе Француске и ЕУ на згради Министарства спољних послова Француске у Паризу
Заставе Француске и ЕУ на згради Министарства спољних послова Француске у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
Француска бележи рекордан број захтева за азил у 2017. години, и то највише Албанаца, иако су њихови изгледи да добију статус избеглица много мањи у односу на особе из ратом разорених земаља, као што су Сирија или Авганистан, изјавио је данас директор Француске канцеларије за заштиту избеглица и лица без држављанства (ОФПРА) Паскал Брис.

Према његовим речима, званични подаци показују да је азил у Француској прошле године тражило 100.412 особа, што је 17 одсто више у односу на годину дана раније.

Косовска полиција испред зграде Скупштине у Приштини приликом једног протеста на којем је ношена застава Велике Албаније - Sputnik Србија
„Велика Албанија“ као брана руском утицају у Европи

Он је за телевизију „Си њуз“ истакао да је то највиши број тражилаца азила у последњих најмање 40 година, пренео је АП.

Према подацима ОФПРА, број захтева за азил из Албаније порастао је за 66 одсто у односу на 2016, али је њихова стопа прихватљивости ниска — само 6,5 одсто, додаје Ројтерс.

Као пример за поређење, британска агенција наводи да је стопа прихватљивости захтева за азил за Сиријице била 95 одсто, 85 одсто за Авганистанце, а 59 одсто за оне који долазе из Судана.

Брис је талас захтева за азил из Албаније назвао „цикличним феноменом“.

Албанци су се „попели“ са трећег места у 2016. на врх листе тражилаца азила у 2017, испред Авганистанаца и Суданаца, док су Сиријци ниже на лествици.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала