Додик: Да је Русија деведесетих имала данашњу снагу, положај Српске би био бољи (видео)

© Sputnik / Александар МилачићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Захвални смо Русији за оно што је урадила за Републику Српску, каже за Спутњик Милорад Додик. Истиче да би положај Српске био вероватно другачији и бољи да је Русија деведесетих година имала снагу какву има данас.

Додик у изјави на пријему приређеном у Влади РС поводом Дана Републике истиче да је тај празник обележен достојанствено, манифестацијама на којима се окупио велики број људи привржених идеји Републике Српске, која за њене грађане значи слободу.

На питање шта за Српску значи Русија, Додик истиче захвалност за све што је учинила за Српску кроз низ заједничких привредних пројеката, али и политички везано за Савет безбедности УН и Веће за имплементацију мира.

„У свему томе Русија је била принципијелна и омогућила да се доследно поштује међународни Дејтонски споразум. И зато смо захвални што нам је то дало оквир да можемо да искажемо своје ставове“, каже Додик.

Председник РС Милорад Додик говори на свечаној академији поводом прославе Дана Републике Српске у Бањалуци. - Sputnik Србија
Не бој се суда, већ... Додик руском пословицом описао односе у Босни

Он посебно подсећа на улогу покојног руског амбасадора при УН Виталија Чуркина, који је, како каже, увек са великом пажњом износио ставове о ономе шта мисли РС тако није било хендикепа у томе да се „чује само с једне стране, од високог представника, који је увек негативно говорио и лагао о РС“. То је било од немерљивог значаја, оцењује председник Српске.

Додик је подсетио и да је и у говору на свечаној академији посебно истакао улогу Русије, која је у тренуцима када је Британија предлагала резолуцију која је требало да сав српски народ прогласи геноцидним за сва времена, уложила вето.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала