Иванцов: Поздрављамо став РС када је у питању војна неутралност

© Sputnik / Александар МилачићРуски амбасадор у Босни и Херцеговини Петар Иванцов
Руски амбасадор у Босни и Херцеговини Петар Иванцов - Sputnik Србија
Пратите нас
Дан Републике Српске је празник свих Срба, оцењује руски амбасадор у Босни и Херцеговини Петар Иванцов, који истиче да Српска и Русија блиско сарађују и да ће тако бити и надаље.

Иванцов у изјави за Спутњик на пријему поводом 9. јануара истиче да је то свакако велики празник за Српску, али да има и шири регионални значај.

„Није случајно што су данас и председник Милорад Додик и представник Србије који се обратио на свечаној академији говорили о јединству Србије и Срба. Данас је празник српског народа“, примећује амбасадор.

За односе Русије и Српске каже да су веома блиски и тесни, подсећајући да се редовно срећу председник Додик и председник РФ Владимир Путин.

Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Да је Русија деведесетих имала данашњу снагу, положај Српске би био бољи (видео)

„Имамо добре трговинско-економске, културне, спортске и друге везе. Веома је добро што се у последње време активно развијају везе Петербурга и Републике Српске. Заиста се ради јако много. Русија као један од гараната Дејтонског мировног споразума подржава легитимна права Републике Српске што се тиче њених овлашћења у оквиру БиХ. Ми блиско сарађујемо и уверен сам да ће се та сарадња наставити и даље“, каже Иванцов.

На питање могу ли се притисци које трпи Бањалука објаснити делом и тиме што је Српска прогласила војну неутралност, руски дипломата указује на то да БиХ није члан ниједне војно-политичке организације, али да постоји јак притисак да постане чланица Северноатлантске алијансе.

„То се засад није догодило, и мислим ни не може да се догоди без сагласности свих народа у БиХ и без тога да на то пристану оба ентитета. А Република Српска је заузела с тим у вези сасвим јасну позицију, коју ми, наравно, поздрављамо“, поручио је Петар Иванцов.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала