Толстој: Страни агенти биће и блогери који се финансирају из иностранства

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаПосланици на заседању Државне думе Русије
Посланици на заседању Државне думе Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Потпредседник Државне думе Петар Толстој изјавио је да ће у Русији као медиј страни агент бити сматрани, између осталог, и блогери који добијају новац од страних влада, ако за то постоје одговарајући докази.
Председник Савета Федерација Русије Валентина Матвијенко - Sputnik Србија
Ограничавање рада тицаће се само америчких медија

Под дејство предложених норми „потпашће блогер који прима новац од стране владе, на пример, преко фонда који се налази у Сједињеним Америчким Државама, а прима новац за ширење информација из њихових извора“, изјавио је руски посланик на састанку Одбора Државне думе Русије за информациону политику, информационе технологије и комуникације, на којем је разматран одговарајући нацрт закона.

„Ради се о физичким лицима која обављају делатност као медији, где између осталог спадају и блогери, уз доказ о иностраном финансирању и знаковима који га изједначавају са медијима страним агентима“, прецизирао је Толстој.

Руски председник Владимир Путин наложио је почетком децембра Министарству правде Русије да у регистар уведе медије стране агенте. Тај статус може да добије сваки страни медиј који се финансира или добија имовину из иностранства. Закон се неће односити на рад руских медија.

Медији који буду проглашени за стране агенте треба на одговарајући начин да обележавају материјале и представљају извештаје. За грубо кршење закона Државна дума је предложила новчану казну за правна лица од 5 милиона, а за физичка 100.000 рубаља.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала