Афричке земље узнемирене Трамповим расизмом и ксенофобијом

© AP Photo / Carolyn KasterПредседник САД Доналд Трамп
Председник САД Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасадори афричких држава у Уједињеним нацијама су осудили примедбе председника САД Доналда Трампа, назвавши их „узнемирујућим“, „расистичким“ и затражили су од америчког лидера извињење.
Председник САД Доналд Трамп - Sputnik Србија
Трамп увредио Хаити и Африку: Шта ће нам те вук...бине

Скандал је букнуо након што су медији саопштили да је на седници о имиграцији са сенаторима Трамп земље трећег света назвао вуко**бинама. Између осталог, он је наводно поменуо Хаити, Салвадор и низ афричких држава.

Како се наводи у изјави мисије Афричког савеза који има статус посматрача при Светској организацији, „афричка група амбасадора у УН је крајње шокирана и оштро осуђује узнемирујуће, расистичке, ксенофобичне примедбе које медији приписују председнику САД“ и тражи да „повуче реч и извини се“.

Амбасадори су саопштили да их брине тенденција америчких власти да показују непоштовање према афричком континенту. Мисија је изразила солидарност са народом Хаитија и другима који су осетили слично непоштовање и захвалила свим Американцима који су осудили Трампове примедбе.

Ванредна седница представника држава Африке је одржана 12. јануара. Фотографију изјаве је објавила на Твитеру бивша представница САД при УН Саманта Пауер.

„Охо, никад нисам видела овакво саопштење афричких држава упућено САД“, написала је она у свом твиту.

Амерички председник Доналд Трамп користио је раније вулгарни речник говорећи о Хаитију и афричким земљама, што је узнемирило Афричку унију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала