Путин: Лењин је за комунисте био светац

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин на Валаму
Владимир Путин на Валаму - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин упоредио је комунизам са хришћанством, а тело Владимира Лењина у Маузолеју са поштовањем моштију светаца.

„Можда ћу сада рећи нешто што се некоме неће свидети, али ћу изнети своје мишљење. Као прво, вера нас је увек пратила, она је јачала када је нашој држави, нашем народу било посебно тешко. Биле су посебно тешке године борбе за веру, када су убијали свештенике, рушили храмове. Међутим, истовремено је изграђивана нова религија. Комунистичка идеологија је врло блиска хришћанству, у ствари — слобода, равноправност, братство и праведност — све се то налази у светим списима. Шта је кодекс градитеља комунизма? То је сублимација, то је примитивни извод из Библије, ништа ново они нису измислили“, рекао је Путин у интервјуу за филм „Валам“, чији је део приказан у емисији „Вести недеље“ на телевизији „Русија 1“.

Председник Русије је упоредио однос комуниста према Лењину са поштовањем светаца у хришћанству.

„Погледајте, Лењина су положили у маузолеј. Како се то разликује од моштију светаца за православце, уопште за хришћане? Када ми говоре да у хришћанству нема такве традиције, како нема — идите на Свету Гору, па погледајте тамо. Тамо има светаца, а има их и овде, код нас“, рекао је Путин.

„У суштини, ништа ново тадашња власт није измислила, она је само прилагодила под своју идеологију нечему што је човечанство већ давно измислило“, додао је руски лидер.

Драматична историја Валамског манастира повезана је са формирањем руске државе, рекао је Путин.

„Много је таквих огледала. Једно од њих је Валам. Он има интересантну, некад чак и драматичну историју. Валам је повезан са формирањем националне руске државе“, изјавио је Путин у филму.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала