Узбуна на Хавајима: Истрага у року, није било добре заштите

© AP Photo / Jhune LiwanagОбавештење да не постоји претња од ракетног напада након лажне узбуне на Хавајима
Обавештење да не постоји претња од ракетног напада након лажне узбуне на Хавајима - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник америчке Савезне комисије за комуникације Аџит Паји, изјавио је данас да изгледа да власти на Хавајима нису имале добру заштиту која би спречила да се објави лажна узбуна о непосредном ракетном нападу.

Хеликоптер МХ-60С Си Хоук током војне вежбе изнад кратера Дијамантска глава на хавајском острву Оаху - Sputnik Србија
На Хавајима се огласила сирена за нуклеарни напад
 

Он је у саопштењу додао да је у току истрага Комисије о том инциденту, у коме су власници стотина хиљада мобилних телефона широм Хаваја у суботу добили лажно упозорење.

„Изгледа да влада Хаваја није имала одговарајуће мере предострожности нити процедуру контроле за спречавање преноса лажног упозорења“, наводи се у саопштењу шефа Комисије Аџита Пајија.  

„Лажне узбуне подривају поверење јавности у систем упозорења и на тај начин смањују њихову ефикасност у случају стварне претње“, истакао је шеф Комисије.

Гувернер Хаваја Дејвид Ајџ изјавио је да је лажна узбуна била резултат нехата једног службеника који је притиснуо погрешно дугме. Ајџ је обећао да ће од сада најмање две особе пратити слање таквих порука.

​Званичници су почели истрагу о томе како је дошло до инцидента.

Шеф хавајске агенције за хитне ситуације Верн Мијаги изјавио је да преузима одговорност за ту грешку.  

У суботу је на Хавајима објављена порука да према овој америчкој држави лети балистичка ракета, људи су позвани да што пре потраже склониште и дато им је уверавање да није у питању вежба. Касније је Пацифичка команда америчких оружаних снага објавила да је овај сигнал послат грешком. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала