Шта ће бити са руским царским дуговима француским грађанима

© REUTERS / Stephane MaheЧамац Energy Observer на реци Сени у Паризу
Чамац Energy Observer на реци Сени у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
Париз не може да тражи од Москве да исплати руске хартије од вредности из царског времена, речено је Спутњику у Министарству за економију Француске.
Новчанице од 500 евра - Sputnik Србија
Французи се надају руским царским милијардама

Француско Министарство за економију се уздржало од свих претензија према руској страни по питању царског дуг, али је саопштило да не може да забрани својим грађанима да се боре за враћање новца који се њима дугује.

„Споразум који су две државе закључиле не онемогућава француским физичким лицима која су чак и добила компензацију право да траже враћање дуга. Држава није везана никаквим обавезама пред зајмодавцима. Међудржавни спорови су елиминисани“, изјавило је Министарство финансија.

Око 400 хиљада француских држављана обратило се 15. јануара Међународној федеративној асоцијацији држаоца руских зајмова са захтевом да Русија врати дугове које је 1918. године указом отписао Владимир Лењин. Ради се о 15 милијарди франака (око 53 милијарде евра у данашњој вредности) које су у другој половини 19. века инвестиране у руске железничке компаније, а нису враћене.

Подсетимо, Русија и Француска су 1997. године закључиле споразум по ком је Москва исплатила више од 330 милиона евра дуга и тиме је то питање, на државном нивоу, затворено.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала