САД планирале да укључе Русију у „Ратове звезда“

© Sputnik / В. Чистяков / Уђи у базу фотографијаПредседници Русије и САД, Борис Јељцин и Џорџ Буш испред Беле куће у Вашингтону
Председници Русије и САД, Борис Јељцин и Џорџ Буш испред Беле куће у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе разматрале су план да заједно са Русијом изграде систем за рано упозоравање о ракетним нападима, наводи се у недавно декласификованим документима из касне совјетске ере, пише „Телеграф“.
Направљена највећа фотографија Млечног пута - Sputnik Србија
Оружана битка за космос: Америка креће у свемирски рат

Документи наводе да је тадашњи амерички председник Џорџ В. Буш Старији био толико импресиониран падом комунистичког режима у Русији да је на њу почео да гледа као на поузданог савезника.

Пројекат „Ратови звезда“, који је замишљен 1983. године, током администрације Роналда Регана, као нека врста свемирског штита од могућег нуклеарног напада, почетком деведесетих година прошлог века постао је ефикасно средство за праћење лансирања ракета. Вашингтон је добијену технологију почео све више да схвата као средство заштите од режима Садама Хусеина у Ираку и Муамера ел Гадафија у Либији.

Према материјалима са којих је скинута ознака поверљивости, Буш је после 1991. године изнео план за глобални систем упозоравања о ракетном нападу који уједињује свемирске и копнене апарате. При томе се претпостављало да ће НАТО и Русија деловати заједно. Било је планирано да се о тим стварима разговара са руским председником Борисом Јељцином.

Међутим, није било суђено да ти планови буду остварени. Након распада СССР-а пројекат глобалног система за рано упозорење о ракетним нападима сматран је превазиђеним и непотребно скупим.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала