ЕУ: Наставити дијалог док траје истрага убиства Оливера Ивановића

© Fotolia / ArtjazzЗастава Европске уније испред зграде Европског парламента у Бриселу
Застава Европске уније испред зграде Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
ЕУ ради на наставку техничког дијалога Београда и Приштине. Радимо да до новог састанка дође што је брже могуће, јер је то у интересу обеју страна, кажу у Бриселу.

ЕУ је још од прошле недеље у сталним контактима са Београдом и Приштином како би се што пре наставило са састанцима техничких тимова који су прекинути 16. јанура због убиства Оливера Ивановића у Косовској Митровици.

„Што се тиче ЕУ, и једна и друга страна су и даље у обавези коју су саме преузеле, да учествују у дијалогу“, наводе европски дипломатски извори.

Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић: Дијалог тек после информација о убиству Оливера Ивановића

На констатацију Танјуга да је министар спољних послова Србије Ивица Дачић најавио да се „дијалог наставља ако се дође до информација или расветли случај убиства Оливера Ивановића“, у дипломатским изворима у Бриселу наводе да је став ЕУ јасан и да се није мењао.

„ЕУ поздравља директну комуникацију коју су телефоном водили председници Вучић и Тачи и њихов договор да се дијалог настави и даље нормализују њихови односи. Наставак дијалога је по свим питањима од заједничког интереса — то је једини пут којим се може осигурати трајна стабилност на Косову, у Србији и читавој Европи“, изјавила је прошле недеље портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич за Танјуг.

У Бриселу наглашавају да је познато да ће 2018. година бити важна за евроинтеграциони процес целог региона Западног Балкана.

„Познат је ’распоред‘ за ову годину и нема времена за губљење“, кажу у изворима блиским европској комисији.

У Бриселу додају да се дијалог управо зато мора наставити што је пре могуће, док се ради на истрази убиства Оливера Ивановића, где су, како наводе у ЕУ, укључени истражни тимови обеју страна, уз подршку и надгледање европске мисије Еулекс на Косову.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала