Пентагон је прекршио једно важно правило

© AP Photo / Jacquelyn MartinПентагон
Пентагон - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка агенција задужена за надзор деловања САД у Авганистану (СИГАР) изнела је податке да је Пентагон прекршио правила финансирањем оних који крше људска права.

Ради се о извештају СИГАР-а, који је састављан и представљен Конгресу у јуну, али је ознака тајности с њега скинута тек јуче.

Вид на здание Пентагона в Вашингтоне - Sputnik Србија
Њујорк, Сан Франциско и Филаделфија туже Пентагон

Између осталог, у њему се тврди да је Пентагон више пута прекршио америчко правило „Лихи лоус“, према којем је америчким службама забрањено да финансијски помажу стране сигурносне службе или снаге за које постоје веродостојне сумње да су кршиле људска права у својој земљи.

СИГАР тврди да је чак 12 одреда авганистанских сигурносних служби, осумњичених за умешаност у повреде људских права у 2013, наставило да прима финансијска средства из САД на темељу „дерогацијске одредбе“, која је 2014. године примењена и на осам других авганистанских одреда.

СИГАР истиче и да су Министарство обране и Стејт департмент САД „добили потврду да су и одреди авганистанских сигурносних снага несумњиво кршили људска права“, а Пентагон је наставио да их финансира, иако је за све то знао, пренео је портал „Дневник“.

 

Извор: Б 92

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала