Каква сад Југославија? Четири омашке директора ЦИА, део о нама највећа бламажа

© REUTERS / Leah MillisМајк Помпео
Мајк Помпео - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор ЦИА Мајк Помпео недавно је у ретком јавном наступу открио и неке ствари које можда није планирао.
Мајк Помпео - Sputnik Србија
Шеф ЦИА чита Путинове мисли: Шта је открио?

Осврћући се на протеклих годину дана на челу америчке обавештајне агенције, Помпео је рекао да је мисија ЦИА да „краде тајне“ у име САД и да то ради „агресивно и без пардона“.

Нуклеарке Северне Кореје

Помпео је открио да је само неколико недеља након што је преузео функцију створио центар за Северну Кореју у ЦИА, који пре тога није постојао. На чело тог одељења доведена је особа која је специјално због тог задатка враћена из пензије.

„Ми смо сада у много бољој позицији него што смо били пре само 12 месеци“, рекао је Помпео.

На питање да ли ЦИА сматра да је Ким Џонг Ун рационални актер, Помпео је кратко одговорио: „Да“.

Ипак, он је рекао да агенција не верује да Кима његови сарадници тачно информишу и да због тога САД предузимају акције које би лидера Северне Кореје требало да убеде да су намере Америке озбиљне.

ЦИА верује и да Ким нуклеарно оружје не жели само да би остао на власти, већ и због амбиције да уједини Кореју док је председник.

Путинови совјетски снови

„Садашња администрација добро зна да морамо давати отпор Русима, где год да их нађемо“, рекао је Помпео.

Он није објаснио ту своју тезу.

Осим тога, шеф ЦИА је изјавио да је главни циљ председника да успостави стару моћ своје државе.

„Наш став о намерама Владимира Путина се није променио. Он и даље сматра да је распад СССР-а највећи неуспех 20. века. Он намерава да врати бившем СССР-у величину и славу. Са тим мислима се он буди сваког дана, док је његова друга мисао реизбор“, навео је Помпео.

Нове претње и Југославија?!

Помпео је као претње навео и политичке ризике у Латинској Америци. Он је поручио да Америка напорно ради на решавању проблема у Венецуели, али није улазио у детаље тих акција.

Он је као изазов навео и активности недржавних актера попут „Викиликса“. Ипак, историјски уџбеници и даље пишу само о претњама које потичу од држава „попут Југославије“, рекао је Помпео, који као да је заборавио да те државе нема још од 1992. године.

Кртице изнутра

Помпео није признао да је ЦИА недавно имала велики губитак у Кини, али је признао да агенција све више ресурса улаже у контраобавештајну делатност.

„Морамо да се потрудимо да тајне које украдемо не буду поново украдене“, рекао је он. Помпео је напоменуо и да особа која је задужена за контраобавештајни рад сада одговара њему директно.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала