Она је Зора, тинејџерка стара 9.000 година (видео)

© AFP 2023 / MENAHEM KAHANAАрхеолози на ископавању древног библијског града Зиклаг у Израелу
Археолози на ископавању древног библијског града Зиклаг у Израелу - Sputnik Србија
Пратите нас
Откада је последњи пут неко погледао у Зорино лице прошло је 9.000 година, али сада ту грчку тинејџерку можемо поново да видимо након што су научници реконструисали њено лице да би показали како су изгледали људи у мезолиту, близу 7.000 година пре Христа.

Откривена 1933. године у пећини Теопетра, у централној Грчкој, девојчица је названа Авги (грчко име за зору), јер је живела у праскозорју цивилизације, преноси Б 92.

Верује се да је Зора, на основу костију и зуба, била стара између 15 и 18 година. Има избачену вилицу услед, како се верује, жвакања животињске коже како би се претворила у меку кожу, што је била честа пракса људи тог доба, и намргођен израз лица.

На питање зашто изгледа љутито, професор Манолис Папагрикоракис, који је направио силиконску реконструкцију лица према глиненом одливу њене главе, нашалио се:

„За њу није могуће да не буде љута у том времену.“

Могуће је да је Зора била анемична и патила од скорбута, а докази такође упућују на проблеме са зглобовима и куковима, због чега јој је било отежано ходање. То је све заједно допринело њеној смрти, рекли су научници.

Пећина Теопатра налази се у подручју Тесалије и први пута је била настањена пре 100.000 година. У њој је пронађено оруђе из палеолита, мезолита и неолита, као и керамика из неолита.

Зора је изложена у музеју Акрополис у Атини.

 

Извор: Б 92

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала