Хрватски професор: Одстранити оног ко каже да су хрватски и српски исти

© // PixabayЗагреб, Хрватска
Загреб, Хрватска - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши декан сплитског Медицинског факултета и ветеран ХДЗ Матко Марушић изјавио је да оног ко каже да је хрватски језик исти као српски треба одстранити, преноси хрватски портал „Индекс“ .

„Како наводе, он је јуче на сплитском ПМФ-у одржао предавање о томе чему служи наука.

„Индекс“ истиче да је Марушић током говора показао да је поприлично незадовољан ситуацијом у академској заједници у Хрватској.

Службеник Катастра у Беранама Игор Радевић - Sputnik Србија
Добио сам отказ јер сам Србин

„Стање је страшно, више од пола професора не заслужују да буду професори. А од тих пола треба да оду у затвор. Свако бира свој живот, али немојте ми онда говорити о принципима. На пример, да је хрватски језик исти као српски. Ко то каже, тај је мртав човек, јер нема појма. Штетан је и треба га одстранити тако да га не боли“, истакао је Марушић.

Загребачки портал ту наводи да су окупљени „смехом испратили опаску о одстрањивању“, али и да нису сви делили то одушевљење.

„Ти не можеш наћи чланак на енглеском језику који стручно и пристојно без штимања говори која је разлика између хрватског и српског језика“, навео је Марушић.

„Зато што га нема“, зачуло се из публике, наводи „Индекс“ истичући да је након тога настао „мук“.

„Сад ћу ти опростити“, одговорио је Марушић, додајући да његове револуције нису успеле и да се „на фин начин ништа не може“: „Предлажем влашки приступ, а то је доћи на власт“.

Бивши декан сплитског Медицинског факултета потом је појаснио на шта је мислио када је причао о „одстрањивању“ оних који мисле другачије.

„Индекс“ ту наводи да се у том делу само на почетку чинило да је Марушић ублажио свој став, преноси Б 92.

„Нисам мислио зло, него сам мислио да нису у праву. Кад говорим о језику, морам вам изјавити да језик стварно знам, знам шта сам рекао. Жао ми је ако је нешто неко погрешно схватио да бих ја, не дај Боже… Међутим, онај ко данас каже у Хрватској да су хрватски и српски језик исти, он не само да је незналица, он је и велеиздајник“, закључио је он.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала