Путинова идеја мења будућност авијације

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин током посете фабрици мотора у Уфи
Председник Русије Владимир Путин током посете фабрици мотора у Уфи - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин предложио је да се направи цивилна верзија суперсоничног авиона на основу Ту-160.
Председник Русије Владимир Путин током посете фабрици мотора у Уфи - Sputnik Србија
„Да вас пољубим“: Необична реакција руског председника

Путин је ту идеју изнео након што је присуствовао демонстрацији лета новог суперсоничног стратешког авиона Ту-160 „Петар Дејнекин“.

„Треба направити цивилну верзију“, рекао је руски лидер.

„Зашто је престала производња Ту-144 — карта би требало да одговара просечној плати у земљи. А сада је ситуација другачија. Сада су се појавиле велике компаније које би могле да искористе тај авион“, додао је он.

Председник је истакао да се брже лети до Њујорка него од Калињинграда до Владивостока.

Ту-160 - Sputnik Србија
Русија васкрснула бомбардер Ту-160М

Директор Уједињене авио-корпорације Јуриј Сљусар одговорио је Путину да корпорација већ има пројекат сличног суперсоничног цивилног авиона.

Унапређени авион Ту-160 „Петар Дејнекин“ ће играти велику улогу у јачању руске нуклеарне тријаде у ваздуху, изјавио је руски председник.

„Честитам вам свима. Ово је озбиљан корак у развоју високотехнолошке области и јачању одбрамбене способности земље, јер је то један од елемената наше нуклеарне тријаде у ваздуху. Ово је веома значајна ствар“, истакао је Путин на састанку са радницима фабрике авиона.

Ту-106М је највећи авион са променљивом геометријом крила и једна од најмоћнијих борбених летелица на свету. Године 2015. објављена је одлука о наставку производње стратешког авиона у фабрици авиона у Казању.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала