САД: „Испливао“ последњи брод који је превозио робове

© AP Photo / Oded BaliltyМигранти из Еритреје носе ланце имитирајући робове на протесту против политике израелске владе испред Кнесета.
Мигранти из Еритреје носе ланце имитирајући робове на протесту против политике израелске владе испред Кнесета. - Sputnik Србија
Пратите нас
У речној делти у америчкој држави Алабама пронађени су остаци дрвеног брода који би могли да припадају „Клотилди“, последњем броду који је илегално превозио робове у САД пре готово 160 година.

Олупину је недавно открила неуобичајено ниска осека, а пронашао ју је новинар Бен Рејнс, који је отад у контакту са стручњацима који покушавају утврдити да ли је реч о том легендарном броду, пише „Дејли мејл“.

Роберт Ли кад је имао 31 годину. - Sputnik Србија
Генерал који је 150 година после смрти изазвао грађански рат у САД

Историјски подаци говоре како је капетан брода Вилијам Фостер по доласку у залив Мобил 1860. године брод спалио и потопио, а олупина у муљу пронађена је недалеко од тог места.

На олупини су видљиви и трагови горења, као и техника градње бродова управо из тог периода.

„Дефинитивно можете рећи можда, а можда чак и мало више од тога, јер је локација тачна, изгледа да је градња исправна, из правог периода, а чини се и да је брод изгорео“, рекао је Грег Кук, археолог са Универзитета Западне Флориде.

Џон Братен, који ради с њим на истраживању бродских олупина, рекао је како „ништа не упућује на то да није ’Клотилда‘, а неколико ствари упућује на то да јесте“.

Иако је Томас Џеферсон 1807. године потписао закон којим се забрањује увоз робова, на америчком југу ропство је било прихваћено још деценијама. Главна лука за довоз била је управо у заливу Мобил.

Брод је 1860. године испоручио 110 робова у Мобил — годину дана пре избијања америчког грађанског рата, а то је последњи познати случај брода који је превозио робове у САД.

Откриће мистериозне олупине долази након неуспеха бројних истраживача који су покушавали да пронађу легендарни брод током година.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала