Научници са Краљевог колеџа у Лондону открили су да људи који дуже спавају имају мање шансе да посегну за слаткишима и угљеним хидратима.
Недостатак сна већ је познат као фактор ризика за гојазност јер мења ниво хормона који контролишу апетит. Али нова студија је показала и да људи који дуже спавају у току недеље бирају здравију храну и у просеку једу десет грама мање шећера дневно.
„Чињеница да продужење сна доводи до смањеног уноса шећера значи да једноставна промена начина живота може помоћи људима да се здравије хране“, рекла је главни истраживач др Венди Хел.
У истраживању је 21 добровољац, који је у почетку спавао мање од седам сати дневно, упућен на саветовање како да промени своје навике и почне дуже да спава.
Њима је саветовано да почну у исто време да иду на спавање, да одоле кофеину и храни пре спавања и да покушају да се опусте у вечерњим часовима.
За седмодневни период, колико је трајало истраживање, ова група је додала око 90 минута сна.
Након тога су до краја недеље јели мање шећера и угљених хидрата него на почетку. Насупрот томе, у контролној групи чији се спавање није побољшало није било промена.