Пацови на улицама, вода надире — Париз се спрема за најгоре (видео)

© REUTERS / Stephane MaheЧамац Energy Observer на реци Сени у Паризу
Чамац Energy Observer на реци Сени у Паризу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Сена је у Паризу достигла врло висок ниво воде и прети да ће се излити на обалу, па је главни град Француске од данас спреман на могућу поплаву.

У неке подруме у граду већ се пробила вода након обилних киша. Прогноза је да ће Сена овог викенда и даље расти и достићи ниво воде око четири метра изнад уобичајеног, пише „Индекс“.

Популарне туре бродовима Бато Муше по реци су у прекиду, као и линија РЕР-Ц која ће поновно бити отворена тек следеће седмице.

Затворен доњи ниво музеја „Лувр

Музеј „Лувр“ затворио је за посетиоце доњи ниво у којем се налази исламска уметност.

Парижани су упозорени да се држе подаље од Сене јер њен водостај континуирано и непредвидљиво расте. Река поплављује околне путеве и изазива прекиде у градском јавном превозу, пишу медији.

Ниво воде јен четири метра виши од уобичајеног.

Киша која пада недељама узрок је врло високог водостаја. Ниво воде достигао је 6,1 метар. Последњи пут Сена је тај водостај достигла током велике поплаве пре две године. Ради се о нивоу воде који је четири метра изнад уобичајеног за ово доба године.

​Метеоролози најављују пораст водостаја Сене кроз још неколико дана, самим тим и повећање проблема које ће створити нова поплава.

„Ова поплава, заједно с летњим врућинама, знак је великих климатских промена које настају у свету, али и тога да се град променама покушава прилагодити“, изјавила је градоначелница Париза Ана Хидалго.

Хидалгова је упозорила и да ће висок ниво воде остати током целе следеће седмице и да ће се вода полако повлачити на ширем подручју. Јуче је због поплаве евакуисан медицински центар са 86 пацијената у северозападном делу Париза. 

Поплављени путеви, заустављен речни саобраћај

Поплављени су путеви, а заустављен је и сав речни саобраћај јер бродови нису могли проћи испод мостова. Грађани који живе на бродовима упозорени су на велику опасност коју носи набујала река.

Парижани упозорени на велики број пацова на улицама

Такође, Парижани су упозорени на велики број пацова који лутају улицама након што је вода поплавила подземне просторије зграда.

Становници и власници пословних простора у близини Сене алармирани су због велике вероватноће да ће се река излити из корита.

Река Сена пролази дубоким каналом кроз Париз, чиме се ограничава пораст њеног водостаја, али само до неке границе. У мањим градовима уз реку, где те могућности нема, чамци и бродићи су заменили аутомобиле на поплављеним путевима, јављају медији.

Након повлачења воде и спуштања водостаја, процениће се материјална штета од ове поплаве. Рачуна се да ће бити милионска.

Индекс

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала