Пуџдемон ће тражити дозволу да дође у Барселону на заклетву

© REUTERS / Albert GeaКаталонски парламент (архивска фотографија)
Каталонски парламент (архивска фотографија) - Sputnik Србија
Пратите нас
Утицајни каталонски посланик из редова сепаратиста Жозеп Рул изјавио је да ће одбегли бивши председник Каталоније Карлес Пуџдемон затражити дозволу од шпанског судије да присуствује заседању регионалног Парламента на којем би требало да буде формирана нова Влада Каталоније, преноси АП.

Наводи се да је Рул за „Каталуња радио“ казао да ће Пуџдемон у наредна 24 сата затражити судску дозволу за присуство посланичкој дебати која ће бити одржана у уторак у Барселони.

Уставни суд Шпаније саопштио је јуче да бивши каталонски лидер Пуџдемон може да положи заклетву у регионалном Парламенту и постане лидер само уколико је ту физички присутан и ако добије пристанак судије да присуствује избору, јавио је Ројтерс.

Карлос Пуџдемон - Sputnik Србија
Шпанија: Пуџдемон неће моћи ни да се ушуња

Како агенције преносе, сепаратистички каталонски посланици разматрали су изгласавање Пуџдемона за регионалног председника без његовог повратка у Шпанију, али је овом одлуком Уставног суда Шпаније та опција онемогућена.

Пуџдемон (55), који се од октобра налази у Белгији, једини је кандидат за председника регионалне Владе, а на ту дужност га је у понедељак предложио нови председник Парламента Каталоније и заговорник каталонске независности Роџер Торент, упркос његовом статусу бегунца од правде Шпаније.

Торент је рекао да Пуџдемон, који је и раније био на челу Каталоније, има довољну подршку за формирање Владе у Парламенту формираном након регионалних избора у децембру.

Он је рекао да је од шпанског премијера Маријана Рахоја, који треба да повери мандат за састављање Владе у Каталонији, тражио да разговарају о тренутној „ненормалној ситуацији“, а Рахој је одбацио могућност да Пуџдемон буде шеф Владе Каталоније.

Влада Шпаније је у петак затражила од Уставног суда да поништи кандидатуру Пуџдемона, јер је у Шпанији оптужен за побуну против државе, те му, ако се врати у земљу, прети хапшење.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала