Амерички медијски десант: Милиони долара за балканске медије

© REUTERS / Jonathan Ernst / Микрофони медијских кућа испред улаза у Белу кућу
Микрофони медијских кућа испред улаза у Белу кућу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Америчка агенција за међународни развој, УСАИД, представила је данас у Сарајеву заједнички Програм за помоћ медијима на Балкану, чији ће фокус бити на развоју онлајн медија у Босни и Херцеговини, Македонији, Црној Гори, Србији и Косову.
Агенција ЦИА - Sputnik Србија
Амерички медијски прсти — Бивши шеф ЦИА купује и „Теленор“

Програм ће трајати три године, а вредан је седам милиона долара.

Амбасадорка Сједињених Америчких Држава у БиХ Морин Кормак је са представљања Програма у Сарајеву поручила да су слободни медији темељ демократије, а у целом региону су, како је навела, медији под „притиском разних извора“.

Због тога је програм и осмишљен као регионални, а усмерен је на подршку независним медијима, рекла је Кормакова и прецизирала да је помоћ усмерена на „истраживачко новинарство“ и медије.

„Желимо да помогнемо истраживачком новинарству, јер је њихова улога у друштву посебна, јер извештавају о ономе што корумпирани грађани раде“, навела је.

Нагласила је да је циљ помоћи медијима да користе нове технологије, да улазе у партнерства за рекламирање и оглашавање и да раде на развоју садржаја који емитују.

Председник Управног одбора Савета за штампу у БиХ и директор магазина „Старт БиХ“ Дарио Новалић изразио је задовољство што је УСАИД у два месеца покренуо два програма, један за БиХ, а други регионални.

„Дуго су нас пустили да се развијамо сами. Медијима то није био проблем, али економији и политици је то била прилика — неки медији су пропали, неки су се морали припојити, јавно или тајно, политичким странкама“, рекао је Новалић.

Сигуран је, каже, да ће у наредним годинама, уз помоћ међународне заједнице, медији успети да се развију.

Теленор - Sputnik Србија
Теленор продаје посао у Србији?

Директор и један од оснивача црногорских „Вијести“ Жељко Ивановић УСАИД-ов Програм за помоћ медијима на Балкану сматра значајним, с обзиром на ситуацију која влада на тржишту у региону и на значај дигиталних медија.

Реч је о трогодишњем Програму који ће УСАИД применити у пет земаља Балкана.

Програм је вредан седам милиона долара, кроз америчке организације ФХИ 360 и Интерњуз.

Програм ће, наводи се, омогућити да медији који је добију у БиХ, Косову, Македонији, Црној Гори и Србији постану конкурентнији на локалном и регионалном тржишту, те да ојачају одрживост независног медијског сектора широм региона.

Програм ће то омогућавати тиме што ће медијским кућама и партнерима осигурати значајније и стабилније ресурсе, како би постали одрживи, ангажовали ширу публику, проширили свој домет у региону и подстакли јача партнерства с циљем унапређења решења о питању заједничких изазова, посебно у дигиталном простору, саопштено је из УСАИД-а.     

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала