Папа у Чиле шаље експерта за сексуалне злочине

© REUTERS / POOLПапа Фрања маше из папамобила
Папа Фрања маше из папамобила - Sputnik Србија
Пратите нас
Папа Фрања у Чиле шаље најугледнијег ватиканског експерта за сексуалне злочине, ради истраге о бискупу који је оптужен да је штитио најозлоглашенијег свештеника-педофила у тој земљи.

Ватикан је данас саопштио да ће малтешки бискуп Шарл Шиклуна отпутовати у Чиле „како би саслушао оне који су изразили жељу да пруже доказе“ о случају бискупа Хуана Бароса, преноси АП.

Контроверзе везане за Бароса доминирале су током управо завршене папине посете Чилеу, али су и показале да је папа недовољно информисан кад је реч о сексуалном злостављању међу свештенством, наводи америчка агенција.

Надбискуп пољски Јозеф - Sputnik Србија
Надбискуп шокирао: Деца разведених родитеља наводе свештенике на педофилију

Барос је био штићеник Фернанда Кадариме, харизматичног и политички моћног свештеника којег је Ватикан санкционисао због сексуалног злостављања малолетника 2011.

Жртве сексуалног злостављања су чилеанским тужиоцима рекле да су Барос и други свештеници виђали како Карадима љуби младе и да су знали за његово перверзно понашање, али да ништа нису предузели.

Након што је Карадима санкционисан, чилеански бискупи су били упорни у намери да последице тог скандала ублаже, па су убедили Ватикан да Барос и још два бискупа којима је Карадима био ментор треба да поднесу оставку.

Међутим, папа Фрања је тај план зауставио, тврдећи да против њих не постоји ниједан доказ, и прешао је преко приговора локалних бискупа, а у јануару 2015. је Бароса именовао на чело бискупије Осорно.

Баросово присуство у тој бискупији је од тада стварало све дубље поделе, при чему су га одбацивали и свештеници и световна заједница, протестујући против његовог именовања.

Питање Баросове невиности или кривице опседа папу Фрању након што је током посете Чилеу рекао тамошњем новинару да су оптужбе против Бароса „клевета“ и да ће интервенисати тек ако буде постојао „доказ“ против Бароса.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала