Саудијски принц се вратио на посао после изласка из притвора

© AP Photo / Majdi MohammedАлвалид бин Талал
Алвалид бин Талал - Sputnik Србија
Пратите нас
Саудијски принц, милијардер Алвалид бин Талал вратио се на место директора инвестиционе компаније „Кингдом холдинг“, након што је пуштен из притвора, где је стављен у оквиру оштрих мера Краљевине против корупције, саопштила је та компанија.

Принц Алвалид је пуштен из притвора у суботу, скоро три месеца након што је одведен у притвор заједно са више десетина високо позиционираних званичника и бизнисмена по наређењу престолонаследника Мохамеда бин Салмана, подсећа Ројтерс.

Принц Алвалид, чије је богатство магазин „Форбс“ проценио на 17 милијарди долара, оптужен је за прање новца, подмићивање и изнуђивање новца званичницима, рекао је Ројтерсу почетком новембра неименовани саудијски званичник.

Затвор у ком чами Алвалид бин Талал - Sputnik Србија
Не фали ни птичје млеко: Саудијски принц показао казамат у ком је „чамио“ (фото, видео)

У првом интервјуу откако је ухапшен, који је дао неколико сати пре него што је ослобођен, принц Алвалид рекао је за Ројтерс да остаје при тврдњи да је невин и да очекује да ће задржати пуну контролу над својом фирмом.

Високо позиционирани саудијски званичник није могао да потврди ту тврдњу, али је рекао да било каква решења подразумевају признање кривице.

У одсуству више информација, покренуте су спекулације о томе да ли је принц Алвалид обезбедио своју слободу тако што је предао део свог богатства или се успротивио саудијским властима и победио, пише Ројтерс.

„Кингдом холдинг“ је објавио фотографију принца Алвалида, који прегледа документа док седи за великим дрвеним столом, а на којој се види да и даље има браду коју је пустио у притвору.

„Веома нам је драго да можемо да пружимо добродошлицу принцу Алвалиду да настави свој важан рад као директор компаније ’Кингдом холдинг‘“, рекао је извршни директор компаније Талал Алаимансаид.

Принц је био притворен у хотелу „Риц-Карлтон“ од почетка новембра, заједно с десетинама других високих званичника и привредника, што је био део плана принца престолонаследника Мохамеда бин Салмана о реформисању Саудијске Арабије и учвршћивању своје власти.

Призор из Ријада - Sputnik Србија
Новац прљав од крви и нафте: Ово је највећи корупциони скандал на свету

Недавно је јавни тужилац саопштио да је 90 притвореника пуштено након што су одбачене оптужбе против њих, док су други понудили новац, некретнине и другу имовину у замену за слободу.

Тужилац је тада навео да власти у притвору и даље држе 95 људи, а да се за неке очекује да ће бити изведени пред суд.

Званични саудијски извор недавно је рекао да је више истакнутих бизнисмена постигло финансијску нагодбу с властима.

Саудијске власти су, у међувремену, изразиле очекивање да ће државну касу напунити са близу 100 милијарди долара путем таквих нагодби, што је огроман приход за државу чије су финансије „исцеђене“ због ниских цена нафте, наводи Ројтерс.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала