Предлог УН за компромисно име: „Република Горња Македонија“

© REUTERS / OGNEN TEOFILOVSKIПротест покрета "За заједничку Македонију"
Протест покрета За заједничку Македонију - Sputnik Србија
Пратите нас
Македонско-грчки спор о имену подигнут је на премијерски ниво након сусрета Алексиса Ципраса и Зорана Заева, председника извршне власти Грчке и Македоније у Давосу.
Протест у Скопљу - Sputnik Србија
Грчка: Може Македонија, али не Macedonia

Премијери су се договорили да се под њиховим покровитељством, а посредством министара иностраних послова њиxових земаља, наставе разговори са изаслаником УН Метјуом Нимицом.

Метју Нимиц је у Њујорку 18. јануара предао предлог за решење македонско-грчког спора опуномоћеним амбасадорима ове две земље. Из Нимицовог пакета најизвесније је да ће у називу Републике Македоније остати реч „Македонија“, што је Нимиц јавно образложио рекавши да је више од сто држава ову земљу признало као Македонију.

Међу њима су велике силе: САД, Кина и Русија, али и Србија и Бугарска које су је признале под уставним именом „Република Македонија“.

Према извештавању македонских медија, грчка штампа је објавила да Нимиц у својој ташни носи име за Македонију, које гласи: Република Горња Македонија. Реч ГорњаМакедонија се заједно пише и без превода је, извештавају македонски медији.

 

Извор: Политика

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала