Зомби јелени харају Америком, да ли се болест преноси на људе?

CC0 / pixabay / Јелен
Јелен - Sputnik Србија
Пратите нас
Смртоносна болест, која узрокује то да јелени изгледају и понашају се као зомбији, у порасту је на подручју САД и у деловима Канаде, тачније пријављена је у укупно 22 америчке државе и две канадске покрајине овог месеца, преносе медији.
Оснивач компаније Тесла и Спејсикс Илон Маск представља пројекат Хајперлуп - Sputnik Србија
Илон Маск продаје оружје за журке и зомби-апокалипсу (фото, видео)

Зове се „Chronic Wasting Disease“ (CWD), а зову је још и болест зомби јелена.

Ради се о томе да инфекција напредује нападајући мозак, леђну мождину и друга ткива, што постепено резултира драматичним губитком тежине, затим недостатком координације и чак агресијом пре него што на самом крају дође до смртног исхода.

Иако још није познато да ли је преносива на човека, недавна тестирања су рађена да се сазна нешто више о томе. Показано је, наиме, да су макаки мајмуни могли лако да добију болест након конзумирања зараженог меса.

Та чињеница полако у медијима изазива страхове од тога да би се ускоро можда могла појавити варијанта болести која би била преносива и на људе.

Болест зомби јелена је први пут запажена пре 50 година, а америчка држава Колорадо је била епицентар.

Том болешћу могу бити заражене и дивље животиње и оне из узгоја, а познато је како има бизарне ефекте на оне који се заразе, али могу проћи и године пре него што животиња почне да показује симптоме заразе.

Необични надимак болест је добила због симптома које узрокује. Уз зачуђујући поглед који животиња има, познато је и то да су ребра толико изложена да су видљива голим оком, што је изазвано наглим мршављењем.

Иако се већ дуже време мисли како постоји „баријера врсте“ која би спречила ширење с јелена на човека, недавни налази показују како ризик ипак може бити већи него што се до сад сумњало, па су издата и разна упозорења за ловце.

Марк Забел, помоћник водитеља Прион истраживачког центра на Универзитету Колорадо, напомиње како неки стручњаци сумњају да је „само питање времена пре него што се појави њен облик који може да пређе на људе“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала