Убио се најстарији син Фидела Кастра

© AFP 2023 / Adalberto ROQUE / AFPНајстарији син бившег лидера Кубе, Фидел Кастро Дијаз-Баларт
Најстарији син бившег лидера Кубе, Фидел Кастро Дијаз-Баларт - Sputnik Србија
Пратите нас
Најстарији син бившег лидера Кубе, Фидел Кастро Дијаз Баларт, који је пре смрти радио као нуклеарни физичар, починио је самоубиство у 68. години живота.

Кубански медији наводе да се он месецима лечио од депресије, а у јавности је био познат као Фиделито или Мали Фидел због велике сличности са својим покојним оцем, Фиделом Кастром.

Сахрањен Фидел Кастро - Sputnik Србија
Прах Фидела Кастра предат земљи

„Кастро Дијаз Баларт, кога је група лекара месецима лечила од депресије, починио је самоубиство овог јутра“, објавио је један кубански сајт.

Од све Кастрове деце, кубанска јавност најбоље је познавала Фиделита. Он је рођен је 1949. године из брака Фидела Кастра и Мирте Дијаз Баларт, са чије стране је Фиделито био у сродству са неким од највећих Кастрових непријатеља из америчког Конгреса, наводи Ројтерс.

Нашао се у великом спору о старатељству између Кастра и Дијаз Балартове, која га је са пет година одвела у САД. Кастро је након револуције 1959. године успео да врати Фиделита на Кубу.

Кастров син је студирао у Совјетском Савезу, а био је и полиглота. Налазио се на челу нуклеарног програма Кубе у периоду од 1980. до 1992. године.

Након распада Совјетског Савеза, програм је угашен, па се Фиделито повукао из јавности, појављујући се тек на понекој научној конференцији или дипломатском догађају.

 

Танјуг    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала