Заев: Решење новог имена Македоније у јуну

© AP Photo / Darko VojinovicЗоран Заев у Београду.
Зоран Заев у Београду. - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Зоран Заев очекује да ће у јуну бити решен четврт века дуг спор са Грчком око имена Македоније, како би већ на самиту НАТО-a, 11. и 12. јула, био активиран позив за чланство те државе у Алијанси.
Протест у Скопљу - Sputnik Србија
Грчка: Може Македонија, али не Macedonia

У изјави за бугарску ТВ Нова, Заев је рекао да ће о могућем решењу новог имена Македоније бити одлучивано на референдуму.

„Референдум би требало да буде додатна гаранција за наше пријатеље из Републике Грчке јер ће то дефинитивно уклонити све сумње, а грађани ће одлучити. Уверен сам да су Македонци спремни за то. Ми смо још у преговорима и надам се да ће решење очувати достојанство грађана Грчке и Републике Македоније“, рекао је Заев.

Он додаје да „заједно са јужним суседима, Грчком, покушавају да отворе унутрашњу дебату и пронађу решење прихватљиво за обе стране“.

„Надам се да ћемо доћи до решења које ће бити прихватљиво за обе стране, јер на крају то решење мора да сачува достојанство и идентитет обе земље. Само на тај начин је могуће изградити пријатељство које мора бити на трајним и одрживим основама. Морамо бити паметни и мудри и што пре пронађемо решење, бићемо у стању да се осветимо таквој перспективи“, закључио је Заев.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала