„Јевгениј Примаков“ ће ломити лед Арктика

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаЛедоломац "Јевгениј Примаков"
Ледоломац Јевгениј Примаков - Sputnik Србија
Пратите нас
У Санкт Петербургу је свечано подигнута застава Русије на ледоломцу „Јевгениј Примаков“ који је изграђен по наруџбини компаније „Совкомглот“ за рад на пројекту „Сахалин 2“ у Охотском мору. Нови брод је добио име у част Јевгенија Примакова, руског дипломате који је преминуо 2015. године.

„Ледоломац ће пловити у тешким временским условима — то је била карактеристика и Јевгенија Примакова и обичан брод не би могао да носи његово име“, изјавио је на церемонији подизања заставе потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин. Према његовим речима, он је познавао Јевгенија Примакова лично и сматрао га је својим учитељем.

Учеснике је поздравио и председник Владе Дмитриј Медведев. Према речима руског премијера брод који ће носити име великог човека је најбоље сећање на њега.

Најновији високотехнолошки брод за разбијање леда је један од најсавременијих у својој класи, рекао је Медведев.

Премијер је пожелео учесницима церемоније успех, велики број похода и мирно море.

Захваљујући уникатној конструкцији и опреми ледоломаца његова посада може да ради у сложеним временским условима, да врши спасилачка дежурства и да оперативно реагује у ванредним ситуацијама, чувајући еколошку безбедност у далекоисточном морском басену.

Ледоломац „Јевгениј Примаков“ може да прими до 150 путника.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала