Спутњик на лицу места: Како живи Москва усред „арктичке инвазије“ (фото, видео)

© SputnikДописиница Спутњика Оливера Икодиновић у Москви
Дописиница Спутњика Оливера Икодиновић у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Поглед кроз прозор са четвртог спрата мог московског стана овог јутра деловао је величанствено — призор је подсећао на праву зимску бајку. Потпуни ужитак реметило је само стругање лопата и помисао која је мучила и већину Московљана — како стићи до посла после „арктичке инвазије“, која је овог викенда оковала Москву?!

Као и сваког јутра, испред улаза затичем групу радника, задужених за одржавање зграде и околног дворишта. Они су ту увек, без обзира на годишње доба. Сваког јутра ме испраћају на посао и готово на истом месту дочекују. И увек љубазно поздрављају.

Свака зграда у Москви има такву „бригаду“, која зими неуморно уклања снег са пешачких стаза и паркинга, у пролеће фарба дечија игралишта и клупе, лети коси и одржава баште са цвећем, а у јесен скупља опало лишће…

Иако су и овог јутра, као и сваког претходног, почели још пре свитања, јасно је да тешко све постижу, јер снег непрестано пада.

Док чисте стазе, снег набацују на гомиле, које досежу висину и од преко два метра.

Пут до метроа води ме кроз парк, стаза је добро утабана, али се ипак теже хода. На оближњим паркинзима аутомобили су потпуно затрпани и чини се као да ће до пролећа остати „заробљени“. 

Иако на вестима јављају да руска престоница такве падавине није доживела последњих сто година, живот у граду се одвија уобичајено. Сви иду на посао као да се ништа није десило, а комуналци на све начине покушавају да се изборе са последицама невремена.

© Sputnik . Оливера ИкодиновићСнег је уклањало 4.000 камиона и преко 15.500 машина за чишћење снега
Снег је уклањало 4.000 камиона и преко 15.500 машина за чишћење снега - Sputnik Србија
Снег је уклањало 4.000 камиона и преко 15.500 машина за чишћење снега

Све главне московске улице су очишћене, саобраћај се у центру одвија без застоја. Тротоари се и даље непрестано чисте, као и кровови зграда.

У чишћењу учествује више од 15,5 хиљада јединица специјалне технике и 70 хиљада радника. Помаже и војска. На чишћењу се ради 24 сата дневно.

У московском Хидрометеоролошком центру су рекли да су у недељу пале рекордне количине снаге, а смењивали су се снег и ледена киша: од 6 до 18.00 часова у главном граду Русије пало је 53 одсто просечних месечних падавина. Претходни рекорд је забележен у фебруару 1957. године.

Јавне комуналне службе су за само један дан извезле из града 1,2 милиона кубних метара снега и одвезле га на специјалне „депоније“ на којима се снег обрађује.

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаУ московском Хидрометеоролошком центру су рекли да су у недељу пале рекордне количине снаге, а смењивали су се снег и ледена киша: од 6 до 18.00 часова у главном граду Русије пало је 53 одсто просечних месечних падавина.
У московском Хидрометеоролошком центру су рекли да су у недељу пале рекордне количине снаге, а смењивали су се снег и ледена киша: од 6 до 18.00 часова у главном граду Русије пало је 53 одсто просечних месечних падавина. - Sputnik Србија
У московском Хидрометеоролошком центру су рекли да су у недељу пале рекордне количине снаге, а смењивали су се снег и ледена киша: од 6 до 18.00 часова у главном граду Русије пало је 53 одсто просечних месечних падавина.

Осим стационираних „топионица“, непрестано раде и покретне „топионице“ снега — специјална возила која топе и пречишћавају снег „у ходу“. Улицама непрестано пролазе и вакуумски усисивачи и мања механизација, али и дампери и друга „тешка машинерија“.

Да се на Москву овог викенда обрушила снежна стихија, данас указују само снежна брда, која су направили неуморни комуналци, затрпани аутомобили на паркинзима и паркови око зграда, где снег досеже висину и изнад колена.

Под теретом снега савиле су се и гране на дрвећу, док је у претходна два дана оборено више од 2.000 стабала. Једна особа је овог викенда погинула када је дрво пало на њу, а неколико је повређено. Оштећено је и више десетина аутомобила.

© Sputnik / Владимир Сергеев / Уђи у базу фотографијаСнег на аеродрому "Внуково" у Москви
Снег на аеродрому Внуково у Москви - Sputnik Србија
Снег на аеродрому "Внуково" у Москви

Иако је руска престоница позната по саобраћајним гужвама, Московљани су очигледно овог јутра послушали надлежне, па је већина њих оставила своја возила на паркинзима, а на посао су се упутили градским превозом, тако да су улице махом биле проходне. Ипак, комуналне службе и даље саветују возачима да своје аутомобиле не паркирају испод дрвећа, а такође апелују на опрезност током вожње.

Међутим, изненађујуће је то што ни у метроу није било уобичајене јутарње гужве, али је зато у аутобусима било нешто тесније. Непријатно изненађење имали су само корисници таксија, пошто су цене нагло скочиле. Руси су се на друштвеним мрежама масовно жалили да су цене веће и два пута него обично.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићЗубовски булевар у Москви био је очишћен у рекордном року.
Зубовски булевар у Москви био је очишћен у рекордном року. - Sputnik Србија
Зубовски булевар у Москви био је очишћен у рекордном року.

Иако је градоначелник Москве Сергеј Собјанин саопштио да ђаци у понедељак не морају у школу, на улици су се рано јутрос могла видети деца са ранчевима на леђима и мајке које на санкама вуку децу у вртић.

Ипак, највећа непријатност за Московљане је температура од минус 12 и ветар који не престаје да дува, а најављен је и даљи пад температуре.

„Москва је у центру великог циклона који се састоји од два мања — један долази са северозапада, а други са Медитерана преко Балкана, тзв. Балканац, што отвара пут за хладни арктички ваздух. Зато кажемо да је Москва под ’арктичком инвазијом‘“, кажу метеоролози.

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаОдвезено је и исечено око 1.600 палог дрвећа,
Одвезено је и исечено око 1.600 палог дрвећа,  - Sputnik Србија
Одвезено је и исечено око 1.600 палог дрвећа,

Децембар и јануар су у били веома топли и са минималним падавинама. Генерално, ова зима је за Москву била неуобичајено блага, а метеоролози кажу да би могла да буде најтоплија у историји, иако се очекује још хладних дана.

Најјачи снежни талас је прошао, а градске власти уверавају да ће чишћење снега бити настављено и да се предузимају све додатне мере, које се пре свега тичу повећања броја радника. У сваком случају, може се закључити да су московске комуналне службе положиле и овај тест. 

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаПрема прогнозама, овакве снежне падавине дешавају се једном у сто година.
Према прогнозама, овакве снежне падавине дешавају се једном у сто година. - Sputnik Србија
Према прогнозама, овакве снежне падавине дешавају се једном у сто година.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала