Тачи: Нефер је, али морамо са САД, ЕУ и НАТО-ом

© AP Photo / Visar KryeziuХашим Тачи
Хашим Тачи - Sputnik Србија
Пратите нас
Косовски председник Хашим Тачи рекао је да је оснивање Специјалног суда за злочине ОВК „нефер“, али да је одлука Косова да одржи партнерство са Западом.

Како је навео, косовске власти су „преузеле одређене одговорности и обавезе“ и „испуниће их у складу са постигнутим споразумима“, пише „Коха“.

Заставе ЕУ и Косова на главном тргу у Приштини - Sputnik Србија
Приштина ће побеснети када види стратегију ЕУ за Балкан

„Донета је одлука да одржавамо своје стратешко партнерство са САД, ЕУ и НАТО-ом“, рекао је Тачи говорећи на седници кабинета Владе на којој је обележена десета годишњица од једностраног проглашења независности, преноси Б92.

Западни партнери косовских власти су у неколико наврата јавно запретили да ће „Косово остати изоловано“ уколико се наставе покушаји да се блокира оснивање и рад Специјалног суда.

Тачи је, седећи поред косовског премијера Рамуша Харадинаја, министрима и сарадницима рекао и да „дијалог са Србијом улази у последњу фазу процеса“.

„Радимо на томе да постигнемо коначан договор, који имплицира нормализацију односа и међудржавно помирење. Нема сумње да смо ми пример за мир и помирење, пример да дијалог гради боље односе за све“, рекао је Тачи.

Такође, рекао је да је ово прави тренутак да ЕУ потврди да читава југоисточна Европа припада ЕУ, а не „друге идеологије које нарушавају вредности и принципе Запада“.

Његове речи су у складу са интервјуом који је дао прошле недеље, када је рекао да је ово година у којој се може постићи „историјски договор Београда и Приштине“ и да ће уследити деценије неизвесности уколико се то не деси 2018.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала