Асанж: Лажне вести свуд редом

© AP Photo / WikiLeaksОснивач Викиликса Џулијан Асанж говори на онлајн конференцији за медије
Оснивач Викиликса Џулијан Асанж говори на онлајн конференцији за медије - Sputnik Србија
Пратите нас
Џулијан Асанж одбацио је оптужбе које сугеришу да је суд у Великој Британији потврдио налог за његово хапшење као „лажну вести“, додајући да је саслушање још увек у току.
Оснивач Викиликса Џулијан Асанж снимљен на тераси Амбасаде Еквадора у Лондону, 19. маја 2017. - Sputnik Србија
Потврђено: Асанж добио држављанство Еквадора

Правни тим Асанжа расправљао је 26. јануара у суду у Вестминстеру да би требало повући налог за његово хапшење, а адвокат Марк Самерс казао је да је налог изгубио „своју сврху и функцију“, јер је повезан са истрагом о сексуалним злочинима за које се у Шведској теретио Асанж, која је окончана без оптужби.

„Лажне вести свуд редом… Влада је добила данашњу расправу — то се није десило. Саслушање је и даље у току. Само је једна тачка пресуђена“, објавио је Асанж на свом налогу на Твитеру.

​„Ево канадске државне телевизије која пумпа лажне вести. Саслушање је и даље у току. Изгубили смо само прву од четири тачке. Никада нисам оптужен. Мој азил је због америчке екстрадиције, а Шведска је повукла своју такозвану ’прелиминарну истрагу‘ пре годину дана.“

​Раније су медији објавили да је суд у Лондону оставио на снази налог за хапшење оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа и да је ту одлуку објавила судија магистратског суда лондонског округа Вестминстер Ема Арбутнот.

Разлог за хапшење је потерница суда која је издата након што је оснивач „Викиликса“ 29. јуна 2012. одбио да се преда суду.  

Шведске власти више не потражују Асанжа, али британске власти наводе да налог за хапшење мора да остане на снази, јер Асанж не би требало да буде награђен због застаревања случаја у Шведској.

Асанж се плаши изручења у САД, где би му било суђено због објављивања поверљивих војних и дипломатских докумената, што је највеће цурење информација у америчкој историји, тако да од 2012. године живи у Амбасади Еквадора у Лондону, где је добио политички азил.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала