Ово није вежба: Америку потресло 38 минута панике и примарног страха

© AP Photo / Jeremy DaRosЛажно упозорење за цунами у Америци
Лажно упозорење за цунами у Америци - Sputnik Србија
Пратите нас
Појединим становницима Источне обале Америке стигле су поруке упозорења на цунами, али је Национална метеоролошка служба саопштила да је оно лажно и да је у питању само тест.
Економија, пад - Sputnik Србија
Судбини човечанства прети финансијски цунами

Метеоролог Хендрикус Лулофс изјавио је да је дошло до квара током рутинске пробе, што је довело до тога да неки корисници мобилних апликација приме оно што је изгледало као право упозорење, преноси АП.

Он је рекао да Национална метеоролошка служба покушава да открије шта се догодило и путем друштвених мрежа да јавност обавести да не постоји опасност од цунамија.

Тај догађај је уследио месец дана након што је становницима Хаваја издато лажно упозорење на ракетни напад, које је изазвало, како су амерички медији описали, „38 минута панике и примарног страха“.

Агенција за ванредне ситуације Хаваја (Хи-ЕМА) послала је уместо примарног, интерног теста који је био у плану, право упозорење на напад балистичком ракетом телевизијама, радио-станицама и на телефоне.

У поруци се грађани упозоравају на претњу од балистичке ракете и позивају да хитно потраже склониште.

„Ово није вежба“, наведено је у поруци.

Становници и туристи на Хавајима су 38 минута, како су медији описали, били у паници страхујући за живот, након чега је Гувернер Хаваја Дејвид Иџ изашао пред медије и рекао да је „људском грешком послата лажна узбуна“, а четири минута након тога његова изјава је објављена на друштвеним мрежама.

Неколико сати касније одржана је конференција за медије на којој је изнет детаљан сплет догађаја, а Иџ је навео да власти заустављају све будуће вежбе узбуне док Хи-ЕМА не спроведе потпуну истрагу о том догађају.

Земљотрес у Мексику - Sputnik Србија
Јак земљотрес у Мексику, има жртава, забележен цунами (видео)

Гувернер Хаваја се на конференцији извинио за „бол и забуну“ које је изазвало лажно упозорење.

Док је председник локалног парламента Хаваја Скот Саики рекао да је неко притиснуо погрешно дугме, из Беле куће је саопштено да се радило искључиво о „државној вежби“.

Саики је изјавио да је систем, за који је становницима Хаваја речено да се на њега могу ослонити, потпуно заказао, а портпаролка Беле куће Линџи Волтерс изјавила је тада да је амерички председник Доналд Трамп „упознат са ситуацијом у вези са вежбом за ванредне околности на Хавајима“, наводећи да се радило „искључиво о вежби“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала