ЕУ усвојила стратегију за пријем земаља Западног Балкана

© PixabayБалкан ЕУ - илустрација
Балкан ЕУ - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска комисија на састанку у Стразбуру усвојила коначан текст стратегије за пријем Србије и других земаља Западног Балкана у чланство ЕУ.
Јоханес Хан - Sputnik Србија
Хан: Ваше највеће обавезе — Косово и владавина права

У стратегији се наводи да би до 2025. ЕУ могла да има више од садашњих 27 чланица али да ће брзина напредовања на том путу зависити од појединачних заслуга и конкретних резултата сваке земље понаособ, саопштила је ЕУ.

Уз оцену да су Србија и Црна Гора највише напредовале на европском путу и да би до 2025. могле постати чланице, Стратегија објашњава кораке које те две земље треба да предузму како би завршиле процес приступања у перспективи до 2025. године.

„Други би могли да их сустигну, али су Црна Гора и Србија једине две земље са којима се већ увелико воде разговори о приступању“, наводи се у тексту али и додаје да ће та перспектива коначно зависити од снажне политичке воље, постизања реалних и непрекидних реформи, као и коначних решења за спорове са суседима, наводи се.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер - Sputnik Србија
Јункер о уласку Србије и Црне Горе у ЕУ: Погрешно сте схватили

Додаје се да све земље Западног Балкана имају шансу да напредују на европском путу а Комисија их оцењује на праведан и објективан начин на основу заслуга и брзине којом постижу напредак.

Када је реч о Албанији и Македонији, оцењује се да те две земље постижу значајан напредак на европском путу и додаје да је Комисија спремна да припреми препоруке за отварање приступних преговора, на основу испуњених услова.

За БиХ у стратегији се наводи да ће Комисија почети припрему Мишљења о пријави за чланство Босне и Херцеговине након што добије свеобухватне и потпуне одговоре на Упитник.

Уз сталне напоре и ангажман, Босна и Херцеговина би могла да постане кандидат за придруживање.

Када је реч о Косову наводи се да Косово има прилику за одржив напредак кроз спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању и напредак на европском путу када то буду дозволиле објективне околности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала