„Шта се, забога, овде десило“: У емисији Моргана Фримана Срби окривљени зa геноцид (видео)

Пратите насTelegramOdyssey
У документарној емисији „Прича о нама“, коју на каналу Национална географија води познати холивудски глумац Морган Фриман (80), изнете су тврдње да је српски народ крив за рат на просторима бивше Југославије, као и за геноцид и етничко чишћење у Сребреници, пише „Курир“.

Лист наводи да се у епизоди која је приказана у недељу показује Фриман у Сарајеву и Сребреници, где се сусрео са босанским новинарем Сенадом Хаџифејзовићем и његовим сином Феђом.

„Шта се, забога, овде десило?“, узвикнуо је Фриман док је шетао гробљем у Сребреници, а затим следи одговор Феђе Хаџифејзовића.

„Оно што се овде десило је геноцид. Граница са Србијом је веома близу. Срби су дошли овде и хтели да убију све, желели су да ову територију одвоје од Босне и припоје Србији. Српска војска сакупила је све мушкарце, жене и децу и сместила их у фабрике. Тамо су их раздвојили, па су мушкарци и дечаци одведени у планине и убијани. Тада су почели с масовним убијањем, по 1.000 људи у једном налету“, изговара Феђа Хаџифејзовић и додаје не верује како је неко могао да уради такво „етничко чишћење“.

Лист наводи да се у емисији нижу потресне слике рата, док Фриман изговара: „Целе генерације су убијене овде. Бомбардовање је довело до окончања рата, али није спасло жртве у Сребреници“.

У емисији су неколико пута изнете тврдње да су Срби апсолутни кривци за рат на просторима бивше Југославије.

Фриман је касније дао и интервју истом босанском новинару Сенаду Хаџифејзовићу, где је изјавио да му је изузетно драго што је у Босни, а када је набрајао републике настале распадом Југославије поменуо је и Косово као независну државу, наводи „Курир“.

Иако је, како лист примећује, емисија снимљена као документарна, никоме из новинарске екипе није пало на памет да чује и другу страну и истражи све чињенице.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала