Вучић: Дошло време да платимо цене из прошлости

© Tanjug / / DRAGAN KUJUNDZICЕвропски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан и премијер Србије Александар Вучић
Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан и премијер Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Година 2025, која се помиње у Стратегији о проширењу ЕУ, није гаранција, али је важан подстрек грађанима и признање, рекао је председник Србије Александар Вучић. Како је додао, његова обавеза је да изађе пред народ и изнесе своје предлоге, а да грађани Србије кажу да ли сматрају да ли је то добро или не.

„Мислим да је то фер“, изјавио је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са европским комесаром Јоханесом Ханом.

„Изаћи ћемо са нашим предлозима, али је одлука на грађанима. Грађани Србије ће морати да кажу свој став и свој суд о томе да ли је будућност Србије у Европи, за шта ћемо морати да платимо одређену цену, која није мала, или да останемо овако, па да нам се још пола Србије исели“, додао је Вучић.

„Ми ћемо сваку одлуку да поштујемо, али нећу да се скривам иза туђих одлука“, констатовао је председник Србије и поновио да ће казати шта мисли да је најбоље, а да ће грађани рећи шта о томе мисле.

Он је рекао да је обавеза да се после деценија, у којима су политичари мислили само о следећим изборима, где нису доносили тешке одлуке, да се такве одлуке донесу, као и да је он на тешке одлуке навикао још од 2014. године и мера економске консолидације…

Официр салутира испред заставе - Sputnik Србија
Сад се ломи: Косово цепа Европу — чека се следећи маневар Београда

Додао је и да је са таквом подршком и грађана и изборима који су редом добијени са великим бројем гласова, а тако ће бити и у скорој будућности, та обавеза тим већа.

Он је оценио да је прича о 2025. години оквир пре свега за ЕУ и ништа обавезујуће, али такође за нас обавеза да пронађемо решење за себе и своју будућност.

Међутим, додао је, не може Србија да изгуби све, а да неки други добију све, потребан је компромис и да свако помало изгуби.

А тај филм, додао је, да неко мисли да Србија не добије ништа, а неки други све — нема ништа од тога.

Вучић је рекао да је Стратегија отворен прозор за наду и шансу за успешнију и другачију будућност, а да ли ћемо је искористити или не — на нама је.

Пред нама су Хималаји, на нама је да одлучујемо или да кмечимо

Обраћајући се новинарима, Вучић је указао да су у односу на четири земље и једну територију пред Србијом најтежи задаци.

„Хималаји су пред нама“, метафорично се изразио председник указујући на чињеницу да то није наша кривица, већ је, како је навео, дошло време да доносимо одлуке, да платимо одређене цене из прошлости и донесемо одлуке за које није било храбрости деценијама раније.

Европа - Sputnik Србија
Бриселско „црвено слово“: Србија у ЕУ 2025, ал′ пре тога мора да — нестане

Планине препрекa су пред нама, изјавио је српски председник — односи са Приштином, те границе са БиХ и Хрватском.

Како је рекао, ниједна земља није имала поглавље 35 као што има Србија, али и додао да ту нема велике филозофије, то смо прихватили, а на питање да ли постоји нешто друго за Србију, резолутно каже:

„Не постоји“.

Кад је реч о односима с Приштином, каже, то није питање „да ли ћете да се зовете овако или онако“, већ је то питање хиљаде квадратних километара и услова у којима ће људи тамо да живе.

Председник Србије је додао и да морамо да регулишемо проблем граница са БиХ и Хрватском.

Како је рекао, Бошњаци су имали своје захтеве, а када смо и прихватили те предлоге и када их је „дочекао са папиром“ — тада им ни то што су сами тражили није било довољно.

Границу са Хрватском и да не помињем, додао је.

Председник је констатовао да је Србија на европском путу од 2000. године, али је од тада прошло 18 година, а да многа од важних питања нисмо ни дотакли.

Хашим Тачи - Sputnik Србија
Косово остаје без „главе“

У озбиљне економске реформе ушли смо 2014. године да би данас јавни дуг био испод нивоа Мастрихта, а тек после 2014. донет је Закон о раду, који је регулисао флексибилно тржиште рада, приметио је председник Вучић.

Додао је да смо тек после 2014. године успели драстично да смањимо незапосленост, на испод 13 одсто, и да започнемо тешке мере фискалне консолидације и да уредимо јавне финансије.

Према његовим речима, нешто је урађено у области владавине права, али нас тек чека велика законодавна активност у годинама пред нама, па ће то морати да се одвија по убрзаном поступку.

„ЕУ је направила своје оквире и на јединствен начин посматра простор Западног Балкана, али најзначајније је да ће у складу са заслугама, како их Унија буде процењивала, земље приступати у пуноправно чланство у ЕУ“, рекао је Вучић на заједничкој прес-конференцији са комесаром ЕУ Јоханесом Ханом.

Председник је указао да ако пред Србијом нису лаке препреке, иако су оне као Хималаји, „не бисмо били први који су се попели на Монт Еверест“.

„Ако успемо да решимо политичке проблеме, економски ћемо да растемо“, рекао је Вучић и додао да од „дурења, кмечања и плакања нема ништа“, те да Србија мора озбиљно, одговорно и храбро да решава проблеме.

Европа - илустрација - Sputnik Србија
Црно на бело: Косово хитно у УН да би Србија ушла у ЕУ — ко зна кад

Он се захвалио представницима ЕУ за које каже да су препознали напоре и труд Србије и то шта су грађани Србије урадили на европском путу.

„Препознали су то и у Стратегији рекли: Ви Срби заједно са Црном Гором сте најближи чланству, велике ствари сте урадили и велики помак за своју државу“, додао је председник.

Посебно се захвалио Јоханесу Хану који је, како каже, много труда и енергије уложио у све на Балкану и разуме регион.

„Да ли ћемо успети себе да разумемо, то остаје нама да решавамо“, нагласио је он.

Како каже, Србија ће покушати да искористи прилику коју је добила, да се суочи са проблемима.

„Ово је значајан подстрек и важно признање за Србију. Хвала свима који верују у овај регион и у напредак Србије“, закључио је Вучић.

Вучић је захвалио и Федерики Могерини, Доналду Туску, Тајанију, Јункеру, свима који су напорно радили, како је рекао, на стратегији, а пре свега да би помогли нас европски пут.

Посебно је захвалио Јункеру који је, на нашу молбу, одредио бар оквирно датум, индикативан датум, али и то је позитивно.

„На томе смо му захвални“, навео је Вучић те поручио:

„Анализирали смо стратегију и 2025. година која је поменута, а која нам не значи гаранције, али је важно као подстрек грађанима да смо радили битне ствари и да смо с људима из ЕК учинили много значајног.“

Иначе, додао је, не бисмо били на ЕУ путу, а „ЕУ је место где нас привлаче вредности, пре свега бољи економски положај за наше грађане, али то је свакако најуспешнији мировни пројекат после Другог светског рата, а који је за нас на Балкану посебно значајан“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала