Косово десет година касније: Не живе боље ни Срби ни Албанци

Пратите насTelegramOdyssey
На Косову се данас не живи боље него 2008. године, када је једнострано проглашена независност, интеграција Севера неодржива је на начин на који се тренутно спроводи, Срби и Албанци сарађују онолико колико им је у интересу — поруке су са дебате „Друштвено-политички токови на Косову 2008-2018“.

Говорили су Шпетим Гаши из Савета за инклузивно управљање и новинар Жељко Тврдишић. Иако нису оптимисти да ће се у наредним годинама побољшати квалитет живота грађана на Косову, не очекују да ће у наредном периоду бити већих тензија међу заједницама.

Саветник за националну безбедност Беле куће Х.Р. Мекмастер - Sputnik Србија
Вашингтон и Приштина у свему сагласни

„Албанци на Косову данас живе у реалности. Ништа се није променило од 2008. године, незапосленост је и даље 35 одсто, друштвени бруто производ не расте, не постоји квалитетна администрација“, сматра Шпетим Гаши.

Говорећи о односима Срба и Албанаца у 2018, Гаши тврди да су они бољи него што су били пре десет година, али и да је помирење процес за који је потребно време.

„Мислим да Срби и Албанци морају да се договоре, да Албанци нађу начин да Косово буде држава и за Србе“, каже он.

Са друге стране, о односима Срба и Албанаца, Жељко Тврдишић наводи:

„Срби и Албанци сарађују онолико колико им је интерес.“

Тврдишић је говорио и о исељавању Срба у протеклих десет година:

САД и Русија - илустрација - Sputnik Србија
Окршај најмоћнијих: Ако Брисел отме Србији Косово — Њујорк јој га враћа

„Срба је све мање у урбаним срединама. Нисам сигуран да има више Срба у Приштини него што их је било 2008, не мислим да их у Призрену има више него што је било раније. И то је проблем, све мање је Срба на Косову.“

Сматра и да су промене на Северу Косова почеле да се дешавају 2013. године након потписивања Бриселског споразума, али се, оцењује, квалитет живота грађана чак и погоршао.

„Оно што су проблеми последњих година је висок степен незапослености и сиромаштва. Не видим начин на који ће се то брзо решити, требаће доста времена“, наводи Тврдишић.

Говорећи о Бриселском процесу, панелисти су се сложили да је интеграција Севера у косовско друштво „неодржива на начин на који се тренутно спроводи“.

„Ја мислим да није одржива ова интеграција на начин на који је изведено до сада. Имали смо изборе и градоначелнике, али нема администрације која може нормално да функционише“, каже Гаши.

Учесници дебате говорили су и о почетку рада Специјалног суда за злочине „Ослободилачке војске Косова“, као и о очекивањима када је у питању потписивање споразума између Београда и Приштине у процесу европских интеграција Србије.

 

КосСев

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала