Мектић демантује наводе „Вечерњег листа“: Апсолутно нисам тако рекао

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFF Сребреница, жртве
Сребреница, жртве - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар безбедности БиХ Драган Мектић демантовао је писање хрватског „Вечерњег листа“ у издању за БиХ да је рекао, како је навео „Вечерњи“, да „Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници“.
Министар безбедности БиХ Драган Мектић - Sputnik Србија
Мектић: Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници

„Апсолутно нисам тако коментарисао то питање у вези са Сребреницом и у потпуности га одбацујем и демантујем. О злочину у Сребреници говорио сам у контексту изјаве Милорада Додика и то је делимично наведено у интервјуу, кад сам рекао да је две хиљаде и неке године Додик јавно на телевизији саопштио да му је ’потпуно јасно и да је недвосмислено да је у Сребреници почињен геноцид‘“, изјавио је Мектић новинарима у Сарајеву, преносе бањалучки медији.

Према Мектићевим речима, „ако је то тако као што Додик каже, морамо ли ми пролазити кроз неку нашу катарзу“, преносе „Независне новине“.

Мектић је такође прецизирао да је у интервјуу „Вечерњем листу“ рекао да је злочина било на обе стране, те да је, позивајући се на неке изјаве високих српских ауторитета, у Сребреници почињен стравичан злочин.

„Једино суочавање са тим злочином и њихово признавање међусобно пут је ка нашем помирењу“, истакао је Мектић.

Он је додао да се српски народ не може окривити за те злочине, већ појединци који су, у смислу индивидуалне одговорности, одговорни за такву врсту злочина.

Мектић је поновио да је у Сребреници почињен стравичан злочин, те да је боље да се „носиоци тог времена суочавају са злочином, него да се то приписује српској деци за 20 до 30 година, која се сада рађају и расту“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала