Први пут један званичник из Српске упоредио Сребреницу са Холокаустом

© Фото : pixabayКонцентрациони логор Аушвиц.
Концентрациони логор Аушвиц. - Sputnik Србија
Пратите нас
Навикли смо да нас за сва зла овог света оптужују наши суседи Хрвати или Бошњаци, али када оптужбе за геноцид долазе из српског етничког корпуса, то се онда може сматрати преседаном, посебно када је реч о Босни.

Српски министaр у Босни и Херцеговини из редова СДС Драган Мектић упоредио је догађај у Сребреници са Холокаустом и напоменуо да се немачка влада и дан-данас извињава због онога што се десило!

Министар безбедности БиХ Драган Мектић - Sputnik Србија
Мектић: Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници

Мектић је изјаву дао босанском издању „Вечерњег листа“, а у њој је дословце, на питање новинара да ли сматра да је у Сребреници извршен геноцид, рекао следеће:

„Постоје релевантни документи… Ми морамо признати то што се догодило… Не можемо ми… Ево, ја гледам, пре неки дан у Немачкој, поводом дана Холокауста, поново се немачки парламент још једном извинио… И ми морамо проћи кроз ту катарзу. То нико није урадио у име српског народа… То нико не може да ради у моје име. То су болесни умови негде замислили, отуђени од народа, жељни овакве политике и овакве власти, починили. И желим да ту анатему скинемо са српског народа. То није урадио српски народ, и зато сам апсолутно да се процесирају сви који су починили то што су починили“.

Изјаву коју је дао Мектић је касније демантовао, али постоји аудио-снимак који је јавно објављен и који његов деманти —демантује.

Професор доктор Стевица Деђански каже да ово изгледа као да је мишљење да је „српски народ геноцидан“, које већ дуго појединци у Србији заступају — „препливало“ Дрину.

„Врло је срамотно поредити било какав злочин са Холокаустом, а поготово са несумњивим злочином у Сребреници, посебно јер је досад више пута оповргнуто да је тамо извршен геноцид. Сваки је злочин страшан, наравно, и сваки злочин треба осудити, али за то треба појединци да сносе одговорност, ако је постојао, а не да се оптужује један цео народ“, каже наш саговорник.

Сребреница, жртве - Sputnik Србија
Мектић демантује наводе „Вечерњег листа“: Апсолутно нисам тако рекао

Деђански истиче да смо навикли да нас за овако нешто оптужују наши суседи Хрвати или Бошњаци, али када овакве оптужбе долазе из српског етничког корпуса, то се онда може сматрати преседаном.

„То што је Мектић рекао, па после повукао, вероватно ће бити да је схватио тежину својих речи, али то не значи да он тако и не мисли. Само је схватио да ће имати одијум у јавности који ће га осудити у овом питању. Не може бити оправдање да му је ’језик бржи од памети‘, поготову што у овом случају памети уопште и нема. Ово је велика срамота за цео наш народ“, сматра др Деђански.

На питање да ли и колико оваква изјава може да нанесе штете Србима и у Босни али и у међународној јавности, јер Мектић је ову изјаву дао и као Србин и као члан српске странке у БиХ, али и као неко ко заузима значајну функцију, Деђански каже следеће:

„Његова тежина и легитимитет нису толико велики да би могао да нанесе значајну штету, али свака изјава са српске стране наноси неку врсту штете. Да би се она умањила, очекујем да сви релевантни политички чиниоци Срба осуде ту изјаву, а Запад може да га узме, па да и њега кандидује за Нобелову награду“.

Аудио-запис Мектићевог одговора:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала