Тачи: Подела Косова — ван памети и институција

© AP Photo / Visar KryeziuПочасна гарда у Приштини испред председника Словеније Борута Пахора и Хашима Тачија.
Почасна гарда у Приштини испред председника Словеније Борута Пахора и Хашима Тачија. - Sputnik Србија
Пратите нас
Косовски председник Хашим Тачи оградио се данас од идеје о подели територије Косова, рекавши да је то ван његове памети и косовских институција.

Тачи је на конференцији за новинаре у Приштини, након сусрета са словеначким председником Борутом Пахором, рекао да „такве идеје не доприносе миру ни стабилности косовских институција“.

Косово - илустарција - Sputnik Србија
Шта кувају Албанци: Подела као мамац за Србију или претња Тачију

Он је потврдио да идеја о подели територије Косова постоји и да то није ништа ново, али је она, казао је, дестабилишућа и штетна за Приштину.

„Та идеја је мртва. Било је идеја о подели и раније, али сам био јасан, поштовање територијалног интегритета је веома важно“, рекао је Тачи, пренела је „Газета експрес“.

Тачи је рекао и да су „иницијатори те идеје недавно опет претили да ће у потпуности изоловати земље“.

„Устав и Декларација о независности Косова су Библија и Куран“, навео је Тачи.

Говорећи о умешаности Албаније и премијера Едија Раме у идеју о подели Косова, односно размени територије, Тачи је рекао да је то погрешно.

„Косово је суверена земља и одлучује самостално. Ко мисли да разговарамо о Косову преко Албаније — погрешио је“, рекао је Тачи.

Иначе, директор овог приштинског портала Берат Бузала је јуче на својој страници на Фејсбуку, између осталог написао, да су „Хашим Тачи, Еди Рама и Али Ахмети (лидер највеће албанске странке у Македонији) у Тирани разговарали о подели Косова“.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала