Преко 10 опасних писама: Почела је нова фаза специјалног рата против Русије

© AFP 2023 / MAURICIO LIMA Отровне супстанце у писмима - Архивска фотографија
Отровне супстанце у писмима - Архивска фотографија - Sputnik Србија
Пратите нас
Московска полиција трага за непознатим особама које су послале коверте са сумњивим белим прахом на адресу неколико амбасада у главном граду Русије и то у име депутата Државне думе Сергеја Железњака. Сам депутат се јавио полицији и рекао да са пошиљкама нема никакве везе.
Амблем на униформи припадника руске полиције - Sputnik Србија
Неколико амбасада у Москви добило писма са белим прахом

У лажним писмима су, осим сумњиве пудерасте смесе, за коју се касније показало да није отровна, биле и позивнице за свечану акцију „Подари честицу земље Крима“, у част присаједињења тог полуострва Русији.

Аутори лажне позивнице, на којој стоји и фалсификовани потпис Железњака, навели су да се акција организује уз подршку Комитета Државне думе за међународне послове, партије „Јединствена Русија“ и грађана.

Железњак је нагласио да је овде реч о „грубој провокацији“ и „кривичном делу“.

„Опасна пошиљка“ стигла је на адресу више од 10 дипломатских представништва у Москви, међу којима су амбасаде САД, Канаде, Холандије, Италије, Чешке и Бугарске.

Према истрази, прах није опасан и не представља никакву претњу, али неки извори наводе да је у његовом саставу откривено присуство фипронила, инсектицида који се користи у пољопривреди и медицини.

Упркос томе што је била реч о лажним узбунама, „опасне пошиљке“ су унеле забринутост међу дипломате, али то није пореметило њихов рад.

Полиција покушава да открије ко је послао писма и који су мотиви.

Акција очигледно координирана из једног центра

Подсећајући да је раније било много случајева са лажним дојавама о минираним здањима, експерт за безбедност генерал-мајор ФСБ у резерви Александар Михајлов сматра да је случај са белим прахом у ковертама наставак хистерије коју су започеле лажне узбуне о минираним објектима. Према његовом мишљењу, може се очекивати да ће се такве провокације наставити.

Он је напоменуо да су неке земље у свету већ биле суочене са проблемима због токсичних супстанци у поштанским пошиљкама, али је нагласио да је Пошта Русије тренутно опремљена потребном опремом, што омогућава благовремену идентификацију неких врста радиоактивних супстанци и других опасних материја.

Железњакова колегиница, чланица Комитета Државне думе Русије за међународне послове Елена Панина је изјавила да је та акција „очигледно координирана из једног центра, који није на територији Русије“. Како је навела, то се ради како би се још више погоршала атмосфера „неповерења и страха“.

Она је рекла да је такве акције немогуће игнорисати, јер „тероризам који се данас манифестује и у врућим формама и у таквим акцијама“ може довести до озбиљног конфликта у свету.

„Има много структура, укључујући и терористичке, којима су циљеви погоршавање ситуације и дестабилизација земље. Слање тих коверата у амбасаде може да има различите циљеве, од прављења раздора у односима Русије са тим државама, до провере система безбедности у амбасадама… У сваком случају, не можемо искључити да се ради о акцијама неких провокатора, који су просто копирали оно што се раније догодило у Великој Британији и САД, о чему су медији увелико писали“, каже за Спутњик стручњак за питања међународне безбедности Викторија Легранова.

Слични напади широм света

Легранова сматра да би овај случај требало озбиљно схватити и да би га требало темељно истражити.

Телефон - Sputnik Србија
Русија: Десет година затвора за „телефонски тероризам“

„Неоспорна је чињеница да овде има метода вођења информационог рата, информационих специјалних операција кроз ширење лажних информација и повећавање напетости. Такође је неоспорно да има много оних који су непријатељски настројени према Русији и који се тиме могу бавити. Због тога сви такви случајеви захтевају темељну истрагу“, нагласила је Легранова.

Последњих дана писма са белим прахом примило је неколико политичара и владиних агенција широм света.

У уторак су сличне пошиљке достављене у Вестминстерску палату, где заседа Парламент Велике Британије, као и у канцеларију бившег америчког председника Барака Обаме у Вашингтону. Медији наводе да се у ковертама налазио беби пудер.

Раније су сличне пошиљке примили оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж и син америчког председника Доналд Трамп Млађи.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала