Теслин ауто ће се ипак сударити са — Земљом (видео)

© YT/ SpaceXТеслин ауто
Теслин ауто - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Теслин црвени роудстер у будућности би свој пут кроз свемир могао да заврши тамо где је и почео — сударом са Земљином атмосфером, показали су прорачуни научника са Универзитета у Торонту.

Након што је полетео на ракети „фалкон хеви“, аутомобил се сада налази око три милиона километара од Земље, а очекивало се да би у свемиру могао да остане заувек.

Међутим, симулације показују да ће то свемирско тело завршити свој пут много раније.

„Тесла ће вероватно ударити у Земљу за неколико десетина милиона година“, изјавио је Хано Рејн за „Националну географију“.

Рејн је с колегама направио симулације пута којим ће проћи аутомобил који је већ класификован као свемирско тело. Реч је о процени која показује да ће орбита пресецати путање Земље и Марса и да ће блиски сусрети с планетама мењати смер аутомобила. То целу ствар чини још тежом за предвиђање, али уз довољан број симулација, може се доћи до највероватнијег сценарија.

Њихов прорачун тако показује да аутомобилу преостаје „само“ пар десетина милиона година кружења свемиром. Зна се да ће 2091. проћи поред нас, и то између Земље и Месеца, и да ће моћи да се види телескопом. Таквих сусрета ће бити доста, али касније ће доћи и до блиских пролазака поред Венере и Марса, а сваки тај сусрет промениће ће орбиту аутомобила. 

„Тесла Роудстер“ у свемиру - Sputnik Србија
„Тесла“ иде на Марс: Свет без даха прати путовање које ће обележити епоху

И док су изгледи за судар с Марсом практично никакви, постоји шест одсто вероватноће да се ауто за милион година судари са Земљом. За три милиона година изгледи ће порасти на 11 одсто, а Рејн објашњава да вероватноћа за судар временом расте.

С његовом проценом слаже се и Рену Малхотра са Универзитета у Аризони, који је објаснио да се аутомобил сада понаша као и сваки природни објекат отприлике исте величине.

У Земљину атмосферу неколико пута годишње улете објекти такве величине и такви судари су безначајни, каже Малхотра. Међутим, он верује да ће највероватнији крај за аутомобил бити судар са Сунцем, за пар милиона година.

 

Извор: 24 сата.хр 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала