Пољски премијер запрепастио тврдњом: И Јевреји су учествовали у Холокаусту

© REUTERS / Michaela RehleМатеуш Моравјецки, премијер Пољске
Матеуш Моравјецки, премијер Пољске - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Пољске Матеуш Моравјецки је бранио недавно усвојени спорни закон који би требало да заштити Пољску од оптужби за помагање нацистима у геноциду.
Споменик жртвама Холокауста на Старом сајмишту у Београду - Sputnik Србија
Свет обележава Дан сећања на Холокауст

Пољски премијер је подигао буру говорећи о Јеврејима „који су учествовали у Холокаусту“, бранећи недавни спорни закон који би требало да заштитити Пољску од оптужби за помагање нацистима у геноциду.

Моравјецког је израелски новинар Ронен Бергман упитао би ли био кажњен у Пољској ако би испричао што се догодило члановима његове породице који су били депортовани, пошто су их суседи Пољаци пријавили Гестапоу у Другом светском рату.

„Не бисте били кажњени, јер није кажњиво дело ако кажете да је било Пољака починитеља (геноцида над Јеврејима), као што је било починитеља Јевреја, Украјинаца и Немаца који су то радили“, рекао је на конференцији о безбедности у Минхену.

„Наравно да не би било прогона људи који кажу да је међу починитељима било и Пољака, јер их је било. Али не можемо изједначавати починитеље и жртве, јер би то била увреда за све Јевреје и за све Пољаке који су толико пропатили у Другом светском рату“, додао је пољски премијер.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху одмах је осудио Моравјецког зато што је рекао да је било и Јевреја који учествовали у Холокаусту.

„Речи пољског премијера су нечувене. Овде се ради о проблему неспособности да се схвати историја и недостатку осетљивости за трагедију нашег народа“, рекао је Нетанијаху.

 

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала