Рафа кафа је настала у Москви. Рецепт за справљање ове кафе је смислило троје бариста пуних ентузијазма. Глеб Невејкин, Артјом Берестов и Галина Самохина су свом редовнoм госту, Шпанцу Рафаелу, припремили кафу у нади да ће удовољити његовом пробирљивом укусу.
Наиме, 1996. године у Москви није било много ланаца кафетерија, као што је то данас случај. У једној од тада постојећих кафетерија „Кофи бин“ радили су ови млади људи који су желели да угоде захтевном Рафи, имајући у виду да је он желео еспресо са млечном пеном, нешто као капучино, али ипак ново и другачије.
Рафа је добио свој кафени напитак који га је одушевио. Његови пријатељи су почели да наручују исто што и он, па је тако настала „раф кофи“, како се овај напитак зове на руском.
Данас бројне друге кафетерије припремају овај напитак. Такође, у иностранству, посебно у државама где живи много Руса попут Израела, Чешке, Немачке, па и САД, справља се Рафина кафа.
Шта је оно што овај напитак чини тако посебним? То је чињеница да се пена од слатке павлаке меша са еспресом и једнаким деловима ванилиног и обичног шећера, чиме се ствара свиленкаста и ваздушаста текстура напитка. Кад једном пробате, тешко можете одолети Рафиној кафи.
Како се „раф кофи“ прави у кафетеријама?
Потребно је:
- 25 мл класичног еспреса,
- 100 мл слатке павлаке са 10% масноће,
- 5 г ванил шећера и 5 г обичног шећера
Слатка павлака, мешавина шећера и еспресо се заједно сипају у посуду и смеса се уз пару под притиском претвара у нешто попут капучина. Добијени напитак се сипа у велику шољу за кафу и спреман је служење.
Чак и ако код куће немате апарат за еспресо, као ни машину за прављење млечне пене за капућино, можете направити Рафину кафу:
Слатку павлаку од 10% масноће загревати готово до кључања. Претходно скувати мало јачу „турску кафу“, пустити да се слегне талог и једну шољицу потом додати уз мешавину 5 г ванилиног шећера и 5 г обичног шећера у загрејану слатку павлаку. Смесу промешати у блендеру или обичном жицом за мућење, прелити у већу шољу за кафу и послужити.
Уместо „турске кафе“ можете корисити и инстант кафу. Размера је иста —потребна је једна шољица нешто јаче кафе.
Као што смо поменули, некада је било мало ланаца кафетерија у Русији. Међутим, сада не само да су заступљени сви светски брендови, већ Руси уче и превазилазе своје учитеље. Данас постоји не само „Шоколадница“ — која је заправо наследник сличног ланца још из совјетских времена, већ и „Кофи хаус“, као и „Лес кафе“ и „Сурф кафе“. Ту је и руски „Даблби“, који се у последње време врло активно развија и у бројним државама света. Тајна успеха је да су руски кафемани и они који се професионално баве куповином, пржењем, справљањем кафе брзо научили све вештине страних ланаца који су доста агресивно у претходних петнаестак година освајали тржиште, али, што је најважније, унели многе сопствене новине.
Стога, ако планирате посету Русији и ако свој дан не можете да замислите без шољице кафе, не брините. Напротив, спремите се да уживате у кафи и предивно уређеним кафетеријама и слатким ђаконијама које су неизоставни део ужитка.